Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt tungt besked – därför riskerar kommunen ett underskott

/

Prognosen pekar mot ett överskott på 9,2 miljoner kronor.
Men risken är stor att kommunen redovisar ett underskott för 2015.
– Det finns många saker som pekar åt det hållet, säger Björn Magnusson, redovisningsansvarig i kommunen.

Annons

I delårsbokslutet i juni pekade den ekonomiska prognosen i Sundsvalls kommun på en vinst med 61,8 miljoner kronor. I den ekonomiska rapporten för juli har det försämrats rejält och stannar på 9,2 miljoner vilket är hela 94,5 miljoner från budget. En stor anledningen till detta är socialnämndens försämrade siffror.

Risken är dock stor att kommunen redovisar ett underskott.

– Det finns flera osäkerhetsfaktorer. Det handlar om situationen kring både socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden samt hur mycket skatteintäkterna blir, säger Magnusson.

Kommunalrådet Peder Björk om det ekonomiska läget:

– Självklart känner vi en oro för ekonomin, men vi visste att det skulle bli tufft när vi tillträdde och vi ärvde ett tungt bagage av de som styrde kommunen tidigare. De ville inte ta tag i problemen i socialnämnden. De fick även revisionskritik för att de inte gjorde något, säger Peder Björk.

Oppositionsrådet Jörgen Berglund tar lugnt på kritiken.

– Det är tredje året med S-budget och ändå försöker de smita undan ansvar. Det känns oroväckande med ekonomin både på lång och kort sikt. Vi har efterlyst handlingsplaner, men vi får inga svar, säger Berglund.

Peder Björk ser ändå en ljusning.

– 2016 ser bättre ut och vi budgeterar med en vinst på 118 miljoner kronor, men det förutsätter att socialnämnden håller sin budget, säger han.

– Vi tror inte på det. Även om kostnaderna stoppas så lär underskottet i socialnämnden vara minst hundra miljoner nästa år, svarar Jörgen Berglund.

Mer läsning

Annons