Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt vittne i Norrviddenhärvan

/

I dag inleds förhandlingarna i hovrätten mot den förre vd:n för fastighetsbolaget Norrvidden, Peter Andersson.
Ett nytt vittne kommer att presenteras, som enligt åklagare Göran Kvist kommer att stärka bevisningen mot den förre toppdirektören.

Annons

Peter Andersson dömdes i tingsrätten till ett år och nio månaders fängelse för grov trolöshet mot huvudman, grovt osant intygande och osant intygande. Den förre vd:n överklagade domen och nu tas målet upp i hovrätten.

Bakgrunden är att Peter Andersson bland annat ska ha renoverat sin egen bostad för cirka 1,8 miljoner, samt renoverat ett fritidshus på Alnö och en fjällstuga. Allt ska ha fakturerats på Norrvidden i pågående projekt. Totalt handlar det om sex åtalspunkter som han åtalades för i tingsrätten om 4,3 miljoner kronor.

Peter Andersson själv nekade till alla åtalspunkter utom en mindre åtalspunkt som handlade om osant intygande.

I tingsrätten fälldes han för alla åtalspunkter utom en som handlade om ett växthusprojekt i Jämtland som Norrvidden fakturerats för.

Det på grund av att entreprenören, som erkänt i polisförhör att de aldrig utfört något arbete på den fastigheten, ändrade sin historia i tingsrätten.

Till Dagbladet säger åklagare Göran Kvist att han nu kompletterat bevisningen även gällande den punkten.

– Jag har nu ett nytt vittne som kan styrka att något arbete aldrig skett på den fastigheten, säger han.

Kvist tror därför att Peter Andersson nu kommer att fällas även för den sjätte åtalspunkten och han vill därför att straffet ska skärpas.

Misstankarna om den ekonomiska brottsligheten uppdagades vid årsskiftet 2011/2012 när Diös köpte Norrvidden. Anställda i Norrvidden hade sedan länge sett märkliga fakturor och de tipsade Diös VD Christer Sundin om detta och han gjorde en polisanmälan.

Göran Kvist säger att Peter Andersson själv har åkt ut till byggföretaget han anlitat och berättat vad de skulle skriva på fakturan till Norrvidden, något Göran Kvist tycker är ett märkligt beteende för en VD.

Norrviddens tidigare ägare Mats O Sundkvist ska enligt vittnesmål ha varit missnöjd med Peter Andersson, han ansåg att han hade för hög lön och för bra förmåner. När han sedan vid ett möte med Peter Andersson fick reda på att han renoverat sitt eget hus och att han ville ha det som sin tjänstebostad, då ville Sundkvist ersätta Peter Andersson. Peter Andersson själv skyller på Mats O Sundkvist, han säger att han fått tillstånd av honom att ha en tjänstebostad.

Eftersom Mats O Sundkvist avled i en olycka innan förhandlingarna i tingsrätten började vill nu Ulf Stigare, Peter Anderssons advokat, att hans vittnesmål stryks eftersom försvaret inte kan ställa motfrågor.

– Det kommer inte att hända för vi har sådan tur är många vittnen som kan styrka allt som Mats sa innan han avled, säger Göran Kvist.

Kvist tror därför att dödsfallet inte kommer att påverka utgången.

Peter Anderssons advokat Ulf Stigare har avböjt kommentar i nuläget.

Mer läsning

Annons