Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyttig övning till havs

/
  • Victor Steffansson är elev och blivande sjöräddare. På dagarna jobbar han som butikssäljare.
  • Rescue Olle Bohlin Byggnads AB är båtens hela namn och den är skänkt av ett företag till Sjöräddningssällskapet.
  • Stefan Olsson kör. Henrik Blusi navigerar och Jan Cederberg är ytlivräddare , Eleven Victor Steffansson är också med när sjöräddningssällskapet i Sundsvall övar.
  • Sjöräddningssällskapet i Sundsvall övar.
  • Henrik Blusi jobbar till vardags som polis. Var fjärde vecka har han jour och är de en av två skeppare på räddningsbåten.
  • Stefan Olsson kör båten och ytlivräddaren Jan Cederberg gör sig redo för att hoppa i vattnet.
  • Rescue Olle Bohlin. Sjöräddningssällskapet i Sundsvall har fått en ny båt i år.
  • Rescue Olle Bohlin. Sjöräddningssällskapet i Sundsvall har fått en ny båt i år.

Butikssäljare, polis, civilekonom och systemutvecklare.
De är alla frivillig besättning i Sjöräddningssällskapet.
I söndags övade de för att bli ännu bättre samspelta.

Annons

Klockan tio på söndagsmorgonen fick jourbesättningen samtal om en båt med motorproblem som låg och drev vid Granön. Det var ingen omedelbar fara men räddningsbåt Olle Bohlin satte ändå högsta fart mot haveristen så fort de kommit ut ur Alnösundet.

– När det inte är larm så har vi en självpåtagen fartgräns på sju knop här i Alnösundet, för annars drar vi upp så mycket svall, säger föraren Stefan Olsson.

Förutom Stefan Olsson så bestod besättningen av skepparen Henrik Blusi, ytlivräddaren Jan Cederberg och eleven Victor Steffansson. Besättningen som bemannar båten när den ligger i Fagervik agerade övningsledning och figuranter.

Med hjälp av både radareko och visuell kontakt hittades haveristen drivande norr om Granön. Personen ombord hade lite ont i en höft men kunde ändå med hjälp ta sig ombord på räddningsbåten.

När bogseringen var påbörjad kom nästa larm. Personer på Timrå golfbana hade hört en smäll och sen rop på hjälp utifrån havet. Snabbt togs beslut om att avsluta den pågående bogseringen.

– I stället för hamnen vid Spikarna så valde vi att bogsera till närmaste skyddade vik där han fick ankra tills vi var klara med larmet. Vi lämnar aldrig någon vind för våg, säger skepparen Henrik Blusi.

Framme vid Smackgrundet siktades en man som påkallade hjälp. Hans båt stod halvvägs på land och flera personer var skadade. Med hjälp av ytlivräddare togs personerna om hand och fördes till räddningsbåten. Övningen avslutades med en genomgång och Henrik Blusi sammanfattar lite senare insatsen.

– Jag tycker att övningen gick bra och att vi fick till ett bra slutresultat.

Mer läsning