Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyvalt språkrör slår ett slag för cykeln

/
  • Antalet bilar i Sundsvall ökar och nu vill Jasmin Khwaiter, nytt språkrör i Grön ungdom, att vi växlar upp vad gäller cyklandet.
  • Under Miljöpartiets cykelkampanj på cykelns dag spred Jasmin Khwaiter partiets cykelpolitik.
  • Wiltrud Daniels med Tryggve och Ylva tog cykeln till stan från Kvissleby. Färden var fin men bjöd på motvind och tog nästan två timmar.
  • Miljöpartiets gruppledare Angel Villaverde vill att Sundsvall ska bli Norrlands bästa cykelstad.
  • Familj på väg. Wiltrud Daniels med barnen Tryggve och Ylva, tar gärna cykeln även när det gäller lite längre sträckor.

Hon är ung och grön och har massor att säga. 16-åriga språkröret Jasmin Khwaiter i Grön ungdom växlar upp.
Under lördagen spred hon partiets cykelpolitik på torget i Sundsvall.

Annons

Hon har varit partimedlem i ett år och i mars valdes Jasmin Khwaiter till Grön ungdoms lokala språkrör vid sidan av Ludvig Berggren.

– Miljöpartiet står inte bara för ett miljötänk utan även för det feministiska och humana. Jag har det politiska intresset i mitt DNA och tycker det är viktigare med samarbete än med blockpolitik, säger Jasmin Khwaiter.

På cykelns dag vill hon och partikamraterna slå ett slag för cyklandet.

– Det finns många cykelvägar och pumpstationer nu och det är bra, men vi vill utveckla det. Sundsvall är också en studentstad och som student har man inte så mycket pengar. Att cykla är ekonomiskt, man tar hänsyn till miljöaspekten och det är bra för hälsan, förklarar Jasmin Khwaiter.

Bilantalet i Sundsvall har enligt partiet ökat med drygt 500 bilar årligen mellan 2011 och 2013. Jasmin Khwaiter tror att hon kommer ta körkort så småningom.

– Men jag kommer nog inte att köpa en bil. Cykeln kommer även fortsättningsvis vara min trogna vän. Det är viktigt med en hållbar utveckling även i trafiken.

Familjen Daniels hade tagit cykeln till stan från Kvissleby dagen till ära. Mamma Wiltrud trampade fram med barnen Tryggve och Ylva sittande i den inplastade vagnen. Nästan två timmar tog det i motvinden.

– Men barnen njuter. Det finns mycket att titta på och Tryggve sov en stund. Man ska inte ha så bråttom när man cyklar med en sådan här cykel, säger Wiltrud Daniels.

Att Sundsvall ska bli Norrlands bästa cykelstad är en av Miljöpartiets paroller.

– Vi måste flytta över en hel del av de korta bilresorna under fem kilometer till gång eller cykel för att förbättra luftkvaliteten, säger fullmäktigeledamoten Tina Hellberg.

Mer läsning

Annons