Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

O´Learys ödelagt i svårsläckt brand

När räddningstjänsten trodde att läget var under kontroll blossade branden åter upp. Brandmännen fick koncentrera sig på att rädda Världshuset. I går kväll var det ännu oklart om några butiker i gallerian kan hålla öppet i dag.

Annons
Röklukten låg under stora delar av gårdagen tung över Stenstan. Eldsvådan som startade i O\'Learys lokaler under natten mot i går visade sig vara mycket svårsläckt.
När läget tycktes under kontroll på förmiddagen blossade branden åter upp. Elden fick fäste inne i golven, något som lätt sker i gamla hus.
Grabbarna jobbade våldsamt däruppe och det såg bra ut ett tag, men så blev det värre och värre. Då fick vi ladda för att rädda Världshuset, berättar räddningsledaren Bengt Granström.

Hindra spridning
Det gällde att förhindra elden från att sprida sig till butiksgallerian. Brandmännen arbetade såväl invändigt som utvändigt, på flera våningsplan och på båda sidor om väggen mellan byggnaderna.
Som mest var ett 20-tal brandmän från Sundsvall, Timrå, Söråker, Alnö och Njurunda på platsen.
Kvarteret där O\'Learys ligger stängdes av på grund av säkerhetsskäl.
Fönster kan explodera och det kan ramla ner saker från brinnande tak, förklarar polisens yttre befäl Anderz Ohlsson.
I går eftermiddag hade räddningstjänsten fått branden under kontroll, men släckningsarbetet väntades fortsätta hela natten. Sent på eftermiddagen började man riva taket för att komma åt att släcka ordentligt.

Helt förstört
Invändigt är huset helt förstört. Bara skalet finns kvar.
Branden tycks ha uppstått i O\'Learys kök. En teknisk undersökning av vad som hänt ska inledas så snart som möjligt.
Det är inget som tyder på brott i nuläget, säger Anderz Ohlsson vid polisen.
På grund av röklukten valde många affärer i kvarteren intill att ha stängt åtminstone under delar av gårdagen. Åhléns öppnade exempelvis först efter lunch.
Sent i går eftermiddag besökte representanter för försäkringsbolag Världshuset för att kontrollera eventuella skador. Det är ytterst tveksamt om gallerian kan ha öppet i dag. Röken har trängt in i många butiker och vissa delar måste saneras mer.
Fastighetsbolaget Norrvidden höll i går två informationsmöten för berörda butiksägare och anställda. På plats var såväl folk från försäkringsbolag som Feelgood. De senare fanns till hands för personer som fått problem på grund av röken eller som av annan orsak behövde någon att prata med.
Det drabbade kvarteret heter Lyckan.
I går kom olyckan som en oväntad gäst.

Mer läsning

Annons