Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

O som i ohyra

/

—För mig betyder ohyra en sanitär olägenhet. Allt levande som kommer in i hus och vållar obehag för människor. Det säger Henrik Bufvers som jobbat med skadedjursbekämpning i snart 19 år.

Annons
Under sommarmånaderna är det myror och getingar som ställer till mest bekymmer för människor. Övriga månader är det möss och råttor som toppar problemlistan. Men allt går att åtgärda med rätt metod.
Henrik tycker att man ska vara försiktig och inte ingripa i onödan. Giftiga preparat finns att tillgå, men ofta går det lika bra med miljövänliga alternativ.
I april börjar myrsäsongen för svartmyror och framåt midsommar svärmar myrorna.
Myrstackar
Generellt ska man låta dem vara ifred. Även myror måste ju bo någonstans, säger Henrik Bufvers.
Men om man får obehag av en stack nära sitt hus går det att åtgärda genom att frysa sönder barrhögen med innevånare och allt. Till sin hjälp slår man ner två järnrör i stackentänk på att den är lika djup under marken som den är hög ovanför. När vintern kommer leder rören ner kylan i backen och de som vilar i vinterdvala vaknar aldrig mer.
Svartmyror
Svartmyror gillar socker och om en hittar lite saftspill i köket tar det inte lång tid innan hans kompisar kommer stormande. Blir de till ett problem ska man se till att ta död på drottningen. Dosor med giftig föda placeras ut på lämpliga platser och ovetande hämtar myrorna den giftiga maten till sin drottning.
När de tagit död på henne har de inget att leva för utan lägger sig i princip ner och självdör, säger Henrik.
Myror lever i slutna samhällen och om en drottning dör går det inte för sig att hennes undersåtar flyttar in till en annan grupp.
Varje samhälle håller sig på sin kant, två kan inte leva i symbios. Skulle någon försöka blir de uppätna, säger Henrik Bufvers.
Om man har problem med myror under stenplattor utomhus kan man plocka upp plattorna och lägga en täckduk eller plast under. Myror gillar fukt och värme. Tar man bort, eller begränsar de faktorerna flyttar de.
Pissmyror
Små elakingar som bits om man kommer för nära. Trivs på begränsade områden i gräsmattor. Om man har ett ställe på sin gräsmatta där det brukar ligga sand, kan det indikera att pissmyrorna tagit stället i besittning. Om man vill göra sig besvär kan man gräva bort en bit av marktäcket och anlägga nytt. På så sätt har man löst problemeti vart fall tillfälligt.
Hästmyror
Trivs i stubbar, men kan även etablera sig i väggar och golv. De gillar värme och väljer med fördel en boplats vid till exempel en radiator.
Man har hört riktiga skrönor om hästmyror som tuggat i sig hela hus. Men själv har jag aldrig sett något liknande. Storleken på en snittskada är stor som en fotboll, säger Henrik Bufvers.
När hästmyror går till attack låter det som när man steker fläsk. På ett dygn kan de gnaga i sig sin egen längd. Problemmyror kan skållas med hetvatten direkt i stubben, man kan också prova att lägga ut myrgift. Om inget hjälperring efter fackman!
Getingar
När getingar lärt känna sitt värdfolk brukar de inte vara till problem, men kommer det främmande eller någon blir stressad eller rädd i en getings närhet kan de gå till angrepp.
Koloxid gör getingen aggressiv och rädda människor ger man ifrån sig mer av den varan, säger Henrik Bufvers.
Det är honorna som vaktar och försvarar samhället och det är också hon som har en tagg. Grabbarna bygger på boet och gillar läget. Drottningen stannar i boet och får allas uppmärksamhet i form av matleveranser och fullständig undergivenhet. Om drottningen dör, dör också de andra.
Det bästa är om man plockar bort dumt placerade \"flirtkulor\" tidigt på våren. Även senare under sommaren kan man bli av med plågoandar. Det är drottningen och boet som gäller i första hand. Leta reda på deras \"hus\" och smyg dit på natten. Då ligger drottningen och sover som skönast. Spruta direkt in i öppningen med insektsspray eller vanlig hårspray.
Det brukar göra susen. Se till att inte skicka dit någon getingrädd person och använd diskhandskar och en mygghatt som skydd i fall de går till attack.
När boet och drottningen är utplånade får överlevarna panik och dör inom kort.
Men tänk på att getingar är nyttodjur. De är bland annat bra för blommor och hungriga fåglar, säger Henrik Bufvers.
Bin
Får man bin i skorstenen ska de bort. Det har hänt att honungskakor ramlat ner i öppna spisar och ventilationskanaler, säger Henirk Bufvers.
Enligt honom finns det bitillsyningsmän som kan komma och hämta bisamhällen. Sedan måste man be sotaren komma och ta bort eventuellt kvarvarande honungskakor.
Kackerlackor
De är relativt ovanliga här hos oss, men visst förekommer de, säger Henrik Bufvers. Enligt honom är de vi själva som tar hit de när vi återkommer från utlandsresor. Insektsspray gör bara att någon granne drabbas av eländet i stället.
Det finns speciella fällor och gifter som man ska använda sig av, säger Henrik Bufvers.
Vägglöss
Riktiga otäckingar som kommer fram om natten och suger blod från sitt värdfolk. De bor i skarvar och bakom skruvar, sängstommen är långt ifrån fredad. Vägglusen kan gå i dvala och förbli där under lång tid tills en ny människa dyker upp. De blir 45 millimeter, är ganska platta och brunaktig.
Om man får upp temperaturen till över 60 grader dör de. Till exempel kan man ställa in ockuperade möbler i en bastu för att utplåna oönskade sängkamrater.
Råttor
Dåligt skötta komposter lockar råttor. Därför ska man inte lägga dit fel saker.
Ta ut det som blivit jord så att det blir omsättning. Blir den väldigt varm trivs skadedjuren bra, säger Henrik Bufvers.
Silverfiskar
Mycket silverfiskar i ditt hem kan vara ett tecken på att du har en vattenskada.
De trivs där det är fuktigare än normalt. Försök se till att miljön blir torrare så blir du av med dem.
Enligt Henrik Bufvers gillar silverfiskar stärkelse. Frimärkssamlare kan få stora problem med krypen på grund av limmet på frimärkets baksida. Har man stora problem kan man ringa efter en fackman för sanering.
Mördarsniglar
Det händer att folk ringer mig angående mördarsniglar, men de är inte vanliga här uppe. Ofta kommer de i samband med växtköp från annan ort, säger Henrik Bufvers.
Hans tips om hur man blir av med dem är att gräva ner en blomkruka så att kanten går jäms med backen.
Häll öl i krukan så trillar sniglarna i och \"super\" ihjäl sig. I vart fall dör de, säger Henrik Bufvers.

Tips!
Myrdosor, insektsmedel och myrgift finns att köpa ute i handeln. Det går bra att använda hårspray i stället för insektsspray. Myrmedel har en lång hållbarhet, men bör förvaras mörkt och svalt. Om medlet blir gult är det gammalt.

I nationalencyklopedi kan man läsa att ordet ohyra, i allmänt språkbruk är en benämning på skadedjur, mestadels insekter eller kvalster, på växter, djur och människa.

Mer läsning

Annons