Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ö som i ... Överblommad

/
  • Maritha Thorén Svensson tycker att det känns sorgligt när alla hennes växter snart ska vissna. Men även vissnade växter är fina, om de behåller formen, säger hon.
  • Mitt i trädgårdsprakten har Maritha Thorén Svensson inrett sitt eget växthus. Där brukar hon sitta och läsa sina trädgårdsböcker.
  • Dahliorna är hennes favorit. När de blommar på sensommaren vet hon att det inte är långt kvar. Då vissnar trädgården snart.
  • Och regnet det bara öser ner ...Trädgårdsgrodan får ta hand om stora mängder vatten.
  • Den majestätiska änglatrumpeten har en härlig doft som blir extra stark på kvällen.
  • Överblommad men vacker i sitt torkade tillstånd får alliumen stå kvar i trädgården hela vintern.
  • Martornen blommar på sensommaren och skapar en häftig kontrast om den planteras tillsammans med ljuva och skira växter.
  • När sommaren börjar ta slut låter Maritha Thorén Svensson plantorna i växthuset växa vilt. Ett säkert hösttecken.

Maritha Thorén Svensson har jobbat med sin trädgård från sju på morgonen till tio på kvällen, nästan varje dag, hela sommaren. Nu är det snart över. — Höst känns jobbigt. Då kommer jag mest att läsa trädgårdsböcker, säger hon.

Annons
Himlen är cementgrå. Regnet slår mot kronblad och rinner genom Maritha Thorén Svenssons kortklippta hår.
Hon springer omkring bland slokande änglatrumpeter och vissnade blomster i rönnspirean.
Växterna är på väg att byta karaktär, från blåa, vita och rosa toner till mycket gult och orange. Från utslaget liv till död.
En växt kan vissna, men så länge den håller formen tycker jag om den, säger hon.
Titta bara på rönnspirean! Blommorna var vita förut, nu är de bruna. Men busken är ändå vacker. Det är värre med funkian som blir grön och slemmig när den dör.
Maritha Thorén Svensson bor i ett litet hus i Hemmanet strax norr om Kvissleby. Från vägen som leder förbi huset syns inte den prakt som döljer sig på bakgården. Men väl där inne öppnar sig ett hav av blommor, träd, växter, attiraljer, gångar och små trappor.
Det känns nästan taskigt att resa bort och fråga grannen \"Skulle du kunna tänka dig att vattna ..?\", skrattar hon.
För en tid sedan tog Maritha Thorén Svensson tjänstledigt från sitt jobb som skolassistent och startade ett företag som hjälper folk att planera sina trädgårdar.
Nu jobbar hon 80 procent på det gamla jobbet. Nästan all övrig tid spenderar hon i trädgården. När höstmörkret kommer brukar hennes man komma ut och fråga om han ska ge henne pannlampan. Strax efter tio om kvällarna kommer hon slutligen in med jord över hela armarna.
Jag vet inte varför jag håller på så här. Kanske har det att göra med att jag normalt har ett stressigt jobb. Jag sitter mycket framför datorn. I trädgården kan jag plantera ett frö som måste få tre år på sig att gro. Då känner jag mig lugn, säger hon.
Hon vandrar nedför en vitmålad trappa, förbi det inredda växthuset och vidare bort till ett annat växthus.
Titta så här ser ut! När sommaren tar slut låter jag plantorna växa vilt. De breder ut sig överallt. När den första frosten kommer i oktober rensar jag bort allt, säger hon och stegar vidare till en favorit: dahliorna.
De blommar på sensommaren. Det är ett tecken på att hösten är på väg. Sen slår höstanemonerna ut. Då tänker jag \"Fasen, det är höst!\". Då är det över på något vis, säger hon.
Över på så vis att trädgården inte längre tar lika mycket av Maritha Thorén Svenssons tid.
Visserligen köper hon gärna höstväxter, så som alliumen, en höstlök som hon just har planterat. Men helt klart är hela trädgården ändå på väg mot ett slags vila. Kärleksörten slår ut och ginnalalönnens löv blir röda. När så väl änglatrumpeten åker in i garaget vet hon säkert att det är höst.
Då känns det tråkigt. Jag in och läser trädgårdsböcker och tidningar och sår fröer. Det är mitt sätt att överleva vinterhalvåret, säger hon.
Under tiden ser hon genom fönstret hur hennes älskade träd, blommor och buskar täcks av snö.
Det är såklart sorgligt med tanke på allt jobb jag har lagt ned. Men snölandskapet är också fint. Jag tycker om formerna. Och då är jag redan långt inne i min planering av nästa års trädgård, säger Maritha Thorén Svensson.

Mer läsning

Annons