Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oförändrad dom efter Hjulstabroolyckan

Hovrätten fastställer tingsrättens dom mot polisbefälet som beordrade om broöppningen av Hjulstabron, vilket ledde till två unga mäns död.
Olyckan skedde i mars 2013 efter att ynglingarna från Sundsvall och Timrå hade smitit från en bensinnota.

Annons

Männen var på väg från Sundsvall till Eskilstuna när de tankade för 288 kronor på en Statoilmack i Uppsala utan att betala.

Polisen tog upp jakten på de misstänkta bensintjuvarna och polisens vakthavande befäl ringde upp brovaktaren i Enköpings kommun och bad honom öppna Hjulstabron för att få stopp på dem.

Åtgärden ledde till att männen forcerade bommarna, hamnade i vattnet och drunknade.

Läs mer om olyckan här.

Polisen dömdes för tjänstefel till 50 dagsböter eftersom tingsrätten tyckte att beslutet var oaktsamt, men domen överklagades av polisbefälet.

Tingsrätten ansåg att bilen kördes på ett sätt som stod i strid med trafiksäkerhetsföreskrifterna men att det inte motiverade beslutet att använda sig av ett fast hinder för att få stopp på fordonet.

Här läser du om tingsrättens dom.

Advokat Johans Sterner är inte säker på att sista ordet är sagt, trots den nya domen från Svea hovrätt.

– I tingsrätten ansåg man att broöppningen var att jämställa med ett fast hinder, men det anser inte hovrätten och egentligen är det vad målet handlar om, säger Johan Sterner.

Han tycker det är viktigt att det klarläggs var gränserna går när det gäller beslut som polisen fattar.

– Det är en viktig del i samhällsfunktionen och det kan finnas skäl att pröva det. För familjerna som är drabbade är förstås åtgärden helt oproportionerlig, samtidigt är det viktigt att veta att ingen gör en sådan här sak med avsikt.

Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd tog tidigt beslut om att polisbefälet skulle få behålla sitt jobb.

Mer läsning

Annons