Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökad kostnad för sanering

/
  • Under presenningarna ligger jord som det tas prover på för att man ska kunna se vilka föroreningar som finns. Jorden med arsenik körs ner till en deponi i Stockholm, den andra grävs ner i marken och det tätas runt omkring.

Det grävs upp och sedan ner igen. Saneringen i Svartvik kostar tiotals miljoner, men hur rent blir det egentligen?

Annons
Jordmassor ligger sorterade i olika högar under presenningarna på Svartviks industriområde. Det tas prover på högarna för att definiera jordens miljöegenskaper och på så sätt får man veta hur de ska hanteras.
Var jorden hamnar beror på hur förorenad den är, säger projektledare Jan Hellman.
De mest förorenade högarna, med arsenik i, körs till en deponi i Högbytorp i Stockholm. Mindre förorenad jord grävs ner igen och så tätas det omkring för att inget regnvatten ska komma igenom.
Varför skickas inte allt på deponi?
Det finns inte obegränsat med pengar för att göra allt vi egentligen vill göra. Det är inte miljöekonomiskt effektivt att skicka allt på deponi, det handlar om miljontals kronor. Man måste fråga sig hur mycket man är villig att satsa. Vad är viktigast att vi gör? Ändå har vi satsat rätt så mycket redan.
Den ursprungliga budgeten för saneringen i Svartvik var beräknad till omkring 40 miljoner kronor. Men då man i efterhand har funnit dioxin på skroten och det var mer instabilt än vad man först trodde så kommer det behövas mer pengar. Enligt beräkningarna cirka 20 miljoner kronor till.
Försvinner föroreningarna ur marken när de grävs ner?
Det tar många år, men sakta man säkert försvinner de ut i kretsloppet. Men det är viktigt att vi kan gräva upp och ta hand om föroreningarna i framtiden om vi kommer på något bättre sätt att ta vara på det. Vi får inte ställa till det så att vi aldrig kommer åt det.
Kommer man vilja bada längs svartvikskusten när saneringen är färdig?
Det tror jag inte. Inte fiska heller, på överskådlig tid.

Mer läsning

Annons