Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökade protester mot sparkraven

/
  • Lärarna Martin Olsson, Johan Karlsson och Ulrika Nordin är starkt kritiska till kommunens sparkrav på skolorna och har startat ett personalupprop mot nedskärningarna. – Vi lärare måste gå ihop, säger Johan Karlsson.
  • Allmänheten måste få veta vilka nedskärningar som planeras ute på skolorna, anser Johan Karlsson.

Protesterna växer mot kommunens sparkrav på skolorna. Nu går lärare samman mot nedskärningarna. – Det pyser på så många skolor. Det är dags att vi säger ifrån, säger Johan Karlsson, högstadielärare vid Bredsands skola.

Annons
Lärare i Sundsvall protesterar nu gemensamt mot nedskärningarna på skolan, som ST skrivit om i flera artiklar. På Bredsands skola har hela personalstyrkan skrivit på ett upprop mot sparkraven. Uppropet publicerades i går på ST:s insändarsida. Personal på Sticksjö skola, Nylands skola och Nivrenaskolan har också slutit upp.
Bredsands skola ska spara 2,9 miljoner det här året. Rektor Birgitta Söderqvist arbetar med att ta fram förslag på hur nedskärningarna ska gå till, men än finns ingen färdig lösning.
Johan Karlsson och hans kollega Ulrika Nordin bedömer att besparingarna kommer att drabba de svaga barnen hårdast. När antalet tjänster minskar måste skolan först se till att varje klass har en klasslärare. Resterande tjänster, som till exempel speciallärare och annan resurspersonal, får stryka på foten. Det drabbar elever som är i behov av stödundervisning.
Vi känner att vi inte kan stå till svars för det här. Det är ju vi som får ta förklaringarna för föräldrarna sedan, säger Ulrika Nordin.
Personalen ifrågasätter kommunens dåliga framförhållning när det gäller ekonomi. De reagerar också starkt mot skoldirektör Christin Strömbergs uttalanden om att andelen elever som går ut med godkända betyg ska öka. Det går stick i stäv med sparkraven, upplever lärarna.
De har ingen insikt alls om hur vår värld ser ut, säger Ulrika Nordin.
Responsen för deras upprop har varit stor. Även vanliga Bredsandsbor har kommit in och skrivit på listan.
Det ramlar in mejl hela tiden. Ju fler vi blir desto svårare blir det för kommunen att genomföra det här, säger Johan Karlsson.Mer läsning

Annons