Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Okänd ubåtsjakt avslöjad

/
  • Korvetten HMS Visby under sökandet efter främmande inkräktare i Stockholms mellersta och södra skärgård i oktober 2014.
  • Ubåtsjakt utanför Sundsvall 1983. Bilden har ingenting med artikeln att göra.

En ubåtsjakt ägde rum utanför Brämön, Njurunda, på 80-talet.
Det berättar SVT Mittnytt.
Jakten har varit okänd för allmänheten fram till nu.

Annons

Det var i augusti 1988 som en utländsk ubåt misstänks ha kränkt svenskt farvatten i Brämösund. Det avslöjas i en tidigare hemligstämplad militärrapport som Mittnytt har tagit del av.

Marinen fick under sommaren 1988 underrättelseuppgifter om att främmande ubåtar skulle befinna sig i området vid den aktuella tiden, rapporterar Mittnytt. Därför drog man i gång en planerad övning med svenska ubåtar längs Norrlandskusten.

Den 21 augusti 1988 observerades och fotograferades ett periskop som vreds, höjdes och sänktes i vattnet i Brämösund. Bilderna analyserades och bedömdes med stor sannolikhet föreställa en främmande ubåt. Det skriver Mittnytt på sin hemsida.

En ubåtsjakt startade.

Den svenska ubåten HMS Sjöhästen fick en natt, två dagar efter observationen, kontakt med en främmande ubåt vid Brämö. Och tog upp jakten. Även Kustflottans ubåtsjaktsstyrka och Tolfte helikoptergruppen kopplades in.

Vad som sedan hände är oklart eftersom delar i militärrapporten fortfarande är hemliga, rapporterar Mittnytt. Men så småningom avvek den främmande ubåten söderut.

Observationen av och jakten på den främmande ubåten i augusti 1988 varit okänt för media och allmänheten tills nu. I militärrapporten Mittnytt har tagit del av står det att den planerade övningen med ubåtar längs Norrlandskusten kunde maskera jakten.

Observationen bedöms vara av sannolikhetsgrad ett, den högsta graden.

Läs också: Ubåtar har observerats utanför Sundsvall

Läs mer om sökandet efter en främmande ubåt i Stockholms skärgård

Mer läsning

Annons