Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oklart vad som orsakade olyckan på Tunadals sågverk

I går gjorde arbetsmiljöverket en inspektion ute på Tunadals sågverk.
— Vi kommer att ställa krav på att de använder sig av sina egna krishanteringsrutiner, säger Peder Åberg.

Annons
Förra veckan skadades två reparatörer allvarligt vid en arbetsplatsolycka. Det var när männen skulle byta ut en felande pump som de fick hundragradigt vatten över sig.
Vi vet inte riktigt vad som orsakade olyckan. Alla regler och instruktioner följdes, men något gick ändå snett, säger Peder Åberg.
Nu finns endast spekulationer om orsaken. En teori antyder att en evakueringsventil var igensatt av till exempel rostflagor.
Vid nästa stora pannstopp kommer ventilernas dimension att utökas, säger Peder Åberg.
På det stora hela tycker han att sågverket i Tunadal har en bra arbetsmiljö och att företaget visar handlingskraft när det gäller olycksförebyggande åtgärder.
Det enda jag kommer att ställa krav på är att samtlig berörd personal ska erbjudas hjälp med krishantering efter att en olycka inträffatinte bara de direkt drabbade. Dessutom fanns det inga skriftliga instruktioner på hur förra veckans pumpbyte skulle gå till. Det måste åtgärdas, säger Peder Åberg.
De två brännskadade männen har fått lämna sjukhuset. Enligt sågverkschefen kommer de att vara sjukskrivna i minst två till tre månader.

Mer läsning

Annons