Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olika bedömningar i våldtäktsmål - dömd går fri

Samma bevisning och samma historia, men helt olika bedömningar.
Tingsrätten trodde på kvinnan, mannen dömdes till två års fängelse för våldtäkt.
I går beslutade hovrätten att åtalet ogillas och mannen går fri.

Annons
Tingsrätten trodde på kvinnan och hennes berättelse. Vittnen togs på allvar och mannen dömdes till två års fängelse för våldtäkt.
Men domen överklagades till hovrätten. Som har gjort en helt annan bedömning.
Både offer och den misstänkte gärningsmannen var intagna på rättspsykiatriska regionvårdsenheten i Sundsvall i början av 2003, när övergreppet ska ha skett.
Kvinnan har berättat att hon överfallits inne i sitt rum, blivit nertvingad i sängen och våldtagen. Det tog flera dagar innan hon berättade om händelsen.
Flera personer i personalen har berättat att kvinnan under sin tid på kliniken inte haft några utbrott eller visat några pyskotiska tecken. När hon plötsligt fick ett utbrott, slog sönder en stol i sitt rum och dessutom ville bli förflyttad till en annan avdelning tolkades det som om hade varit med om något traumatiskt. Efter ungefär en vecka på den andra avdelningen berättade hon om att mannen begått ett övergrepp mot henne. Så småningom talade hon om att det handlade om en våldtäkt.
Först efter flera veckor gjordes en polisanmälan om det inträffade.
Hovrätten har lagt vikt vid att kvinnan tidigare farit med osanning i liknande situationer. Domstolen konstaterar också att det inte går att bortse från att hon har en diagnos om psykisk sjukdom. Också vittnenas berättelser måste bedömas med viss försiktighet, hovrätten påpekar att alla de som hörts ingått i den grupp som haft behandlingsansvar för kvinnan. De har försökt komma fram till en förklaring till hennes beteende och det kan ha gjort att de ställt ledande frågor. Därför ogillas åtalet, och mannen går fri.

Mer läsning

Annons