Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olika regler styr olika bidrag

Annons
Christine Nilsson, 3 år, bedöms som så handikappad att helt vårdbidrag utgår till hennes föräldrar, i alla fall fram till november 2008. Däremot behövs inga assistanstimmar.
Det är helt olika lagar som styr, många barn har vårdbidrag men inte assistans, säger Marie Olsson på Försäkringskassan.
Läkarens utlåtande väger tungt som grund för beslutet, Försäkringskassan gör också hembesök för att bilda sig en uppfattning.
En treåring är enligt Marie Olsson oftast för liten för att en bedömning av behovet ska kunna göras.
Men man kan få assistansersättning det beror på hur medicinskt dåligt barnet är och om det aldrig kommer att bli bättre, säger Marie Olsson.

Fakta ersättningar
Assistansersättning - en rättighet för den som har stort och varaktigt funktionshinder och behöver personlig assistans för sin dagliga livsföring. En av grupperna som kan beviljas ersättningen är personer med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd. För att få assistansersättning ska behoven vara mer än 20 timmar i veckan.
Vårdbidrag - kan fås av föräldrar som vårdar ett sjukt barn eller ett barn med funktionshinder som behöver vård i minst sex månader. Bidraget är en ersättning för merarbete för särskild tillsyn och vård, eller för merkostnader.
Källa: www.fk.se

Mer läsning

Annons