Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olovligt fällda träd måste betalas

Annons
JÄTTENDAL (ST)
Kd-politikern Peter Fagerhov, Bergsjö måste betala för de 16 träd som han och brodern utan lov avverkat på andras mark, en allmänning, vid havet i Hårte, Jättendal.
Hur mycket de ska betala, ska fastställas senare. Det står klart efter onsdagens möte med berörda markägare och lantmätaren.
Som ST berättade i torsdags, är delägare i allmänningen vid Bredstrandsvägen i Hårte irriterade över avverkningen, som bröderna gjort för att bygga väg till fyra tomter som de ska avstycka från sin mark.
För att kunna stycka av, måste de tillköpa 155 kvadratmeter från grannar.
- För detta ska Fagerhovs betala 20.000 kronor, säger lantmätare Bengt Engman.
Vid mötet gick inte att komma överens om hur mycket Fagerhovs ska betala för träden.
- Jag bedömer träden värda 200-300 kronor styck, säger lantmätaren. Man måste även väga in avverkningskostnader och att det gjordes för att bereda väg.
Beslutet om vägdragning har tagits tidigare, erinrar lantmätaren.
Enligt lantmätaren har flera av ägarna till de 14 fastigheter som har del i allmänningen, inte vetat att de varit delägare, än mindre att det funnits en allmänning där.
Peter Fagerhov uppger till ST att han inte haft en aning om att avverkningen gjordes på andras mark, men att bröderna självklart ska ersätta träden.
- Hade parterna kunnat komma överens om trädersättningen hade även det avgjorts i onsdags. Nu blev det inte så, säger lantmätaren.

Mer läsning

Annons