Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olycksbussen hade fartbegränsare

Arbetsmiljöverkets distrikt i Falun anser att bussolyckan utanför Gävle bör utredas. Enligt uppgifter i media körde bussen 120 kilometer i timmen. Men enligt Kent Norberg på Medelpads Buss och Resetjänst har bussen en fartbegränsare och kan inte köra fortare än 100 kilometer i timmen.

Annons
Det var i tisdags som en buss som tillhör Medelpads Buss och Resetjänst krockade med en långtradare som stannat framför en bärgningsbil. Olyckan inträffade en mil norr om Gävle och samtliga 21 passagerare fick föras till sjukhus för undersökning.
Chauffören som bor i Timrå, klämdes fast, fick benbrott och finns kvar på sjukhuset i Gävle.
Enligt Kent Norberg, grundare till Medelpads Buss och Resetjänst, uppfyller företaget de krav som ställs för trafiksäkerhet.
Vi har moderna bussar med all tänkbar utrustning, vi har bälten och fartbegränsare. Det måste alla tunga bussar och lastbilar ha, säger han.
Företaget har kontaktat alla passagerare utom en man inte lyckats få tag på.
Passagerarna tycker inte att det gick så fort, kanske 70-80 kilometer i timmen. Polisen kan läsa av färdskrivaren hur fort det gick, säger Kent Norberg.
Företaget har ordnat krisgrupper med både psykolog och präst för de anställda.
Men Arbetsmiljöverkets distrikt i Falun anser att företaget borde ha anmält olyckan till dem.
Bussföretaget har snudd på anmälningsplikt. Jag ska ta kontakt med arbetsmiljöinspektionen i Härnösad. De bör besöka företaget och ta reda på vilken trafiksäkerhetspolicy företaget har, säger Ingemar Persson, inspektör på Arbetsmiljöverket i Falun.
Enligt Arbetarbladet i Gävle ska polisen i Gävleborg att utreda olyckan.

Mer läsning

Annons