Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om hon visat mer av låret hade hon kanske vunnit

/
  • Paduan Silver är namnet på den här rasen med dess ståtliga huvudbonad. Det är en gammal Euoropeisk hönsras som funnits på bland annat franska gårdar.

Under helgen har det varit en stor utställning av rasfjäderfän i Ånäsparken i Kovland.
En vit och en svart anka var två av de vackrast och mest rastypiska av de över 100 fåglar som bedömdes.

Annons
Men det var knivskarp tävlan om att vinna domarnas ynnest. Med fram till mållinjen fanns även en kolsvart höna av rasen Australorpington. Hon fick 94 poäng och föll på att några fjjädrar dolde hennes lår som enligt rasbeskrivningen skall synas. Om inte låren bara lite blygt anats hade hon varit med och tävlat om titeln utställningens vackraste fjäderfä
Att få 100 poäng av lika många möjliga är svårt och i det närmaste omöjligt enlig domaren Jan Åke Svensson även om det de senaste åren gått något av inflation i poängbedömningen. Han och frun Carina var de som bedömde rasfjäderfäna i helgen. Jan Åke Svensson är landets mest erfarna och är chefsdomare i landet och den som utbildar nya domare.
Vem som äger eller fött upp fågeln som skall bedömas vet inte domaren. Identifieringen säkras genom numret på buren och ringen runt dess ben.
Att två ankor fick så höga poäng som 95 är ovanligt.
Det är fruktansvärt bra och går nästan inte att få mer perfekt, hävdade Jan åke Svensson.
Trolig vinnare i helgen kommer enligt honom en liten vit Mignon ankan att bli. Här var domaren mest imponerad över den korta näbben och runda huvudet som gav extra poäng vid den noggranna granskningen.
Nästan lika vacker var en Smaragdanka som var så svart i fjäderdräkten att den skiftade i grönt. Rasen är enligt Jan Åke Svensson en liten svart gräsand. Här är experterna inte eniga om ursprunget. Vissa hävdar att den från början är naturlig, andra att den är framodlad.
Att poängen är viktig för uppfödarna råder det inget tvivel. En fågel som får ett högt poängtal avlas det ofta på. Och för den som får lägre gäller det att rätta till felen.
Extra besvärligt blir det när det finns defekter eller felaktigheter som det är omöjligt att rätta till. Litet vitt i en fjäder mitt i vingen som inte får vara det medför obönhörligt poängavdrag.
Samma sak med vingspegeln på en stridshöna av rasen Kraisenköppe. Där skall vingfjädrarna var lagom vita för att infällda bilda en vit spegeln. För mycket blir fel och spegeln randig i stället för vit.
Bland de mer ovanliga raserna den här helgen var några nakenhöns. Rastypiska för dessa är att halsarna är bara och saknar fjädrar. Det tävlades även i klassen ägg. Där är storleken, form och skalet viktiga när poäng skall delas ut.
Idag har besökare möjlighet att se och beundra och själva avgöra om de tycker att domarna gett rätt poäng.

Mer läsning

Annons