Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omänskligt att låta familjerna lida så länge

– Jag undrar om vi skulle finna oss i den här omänskligt långa handläggningen om svenska barn var inblandade.
Det säger Lena Gunnarsson, diakon i Gustaf Adolfs församling, som har kontakt med flera av familjerna.

Annons
Lena Gunnarsson och Helena Andersson från Frälsningsarmén har sett hur familjerna undan för undan brutits ned av väntan.
Jag önskar att någon orkade se människorna bakom diarienumren, säger Helena Andersson.
Anmälningarna rör fyra barn, men de har tillsammans också åtta syskon. Plus föräldrar som bågnar under trycket.
Från början var de chockade, arga, ledsna. Men de visste att de inte hade drogat sina barn så de var ändå lugna och beredda att kämpa. Fast ju längre tid det går desto sämre mår de och de upplever att deras liv helt och hållet vilar i andras händer, säger Lena Gunnarsson.
De har sett hur livsmodet och kraften försvunnit hos familjerna. Hur mycket små barn tar ett stort ansvar i situationer som de inte skulle behöva befatta sig med. Lena Gunnarsson beskriver känslan av att komma hem till familjerna.
Även om där är vänner och hälsar på så är det som att komma till en begravning. De apatiska barnen ligger alldeles tysta och stilla i mörka lägenheter. Det är ofattbart hemskt.
Hon tror att det stora problemet är bristen på information till familjerna, om de fick en större inblick i vad som pågick skulle de lättare kunna första den process som pågår och kanske klara av att hantera den bättre.
Fyra månader är en evighet för den som bara sitter och väntar. Jag funderar över varför åklagaren aldrig ger sig och försöker se till barnens bästa, säger Lena Gunnarsson.
Det här har knäckt föräldrarna. Det är helt enkelt omänskligt. Och jag tror aldrig att de kommer att få någon upprättelse av det svenska samhället.
Helena Andersson nickar instämmande och funderar på om syftet är att driva dem till att lämna landet.
Nu när mammorna ger upp så måste kanske sociala in i alla fall till sist och ta hand om barnen. Är det bra då?

Mer läsning

Annons