Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omhändertagna travhästar avlivas

/

De tre vanvårdade travhästarna, som omhändertagits av polisen sedan i början av juli, kommer att avlivas. Det beslutet fattade länsstyrelsen Västernorrland på onsdagen.

Annons

Anledningen är bland annat att det inte har gått att hittat någon lämplig köpare till hästarna, skriver länsstyrelsen på sin hemsida. Sedan mitten av 90-talet har Länsstyrelsen vid upprepade inspektioner hittat brister, bland annat skaderisker och dåligt ljus i boxarna.

Ägaren, en äldre man i sundsvallstrakten, fick ett djurförbud som innebar att han skulle göra sig av med hästarna senast den sista maj i år, men eftersom han inte gjorde det omhändertog polisen djuren.

Sedan slutet av juli har polisen försökt sälja hästarna för mellan 1500 och 1750 kronor. Veterinärbesiktningen visade att det inte fanns några skäl att avliva dem av djurskyddsskäl, två av hästarna var magra och en hade en mindre hälta.

Men nu avlivas alltså hästarna, som är mellan 20 och 32 år gamla. Att slakta dem har inte heller varit aktuellt, eftersom varken polis eller länsstyrelse haft tillgång till hästarnas originalpass, som är nödvändigt för att kunna skicka en häst till slakt.

Mer läsning

Annons