Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omkring 700 barnvåldtäkter i länet på ett år

/
  • De 71 polisanmälda barnvåldtäkterna förra året är bara en mindre andel av alla som sker.

Barnvåldtäkterna ökar.
På senare tid har flera uppmärksammade fall skett i Sundsvall.
– Det finns dessutom ett mycket stort mörkertal, säger Carl Göran Svedin, professor i barn- och ungdomspsykiatri.

Annons

De senaste tio åren har antalet polisanmälda barnvåldtäkter ökat dramatiskt i Västernorrland; från 17 anmälningar 2005 till 71 anmälningar förra året, enligt Brottsförebyggande rådets statistik.

För första halvåret 2015 finns ingen färdig statistik men antalet fall som uppmärksammats i medierna tyder på att ökningen fortsätter. Enbart i Sundsvall har ett tiotal barnvåldtäkter blivit omskrivna av ST hittills i år.

Ökningen av anmälningarna behöver dock inte bero på att allt fler barn blir utsatta. Det finns ett stort mörkertal och på senare år har det blivit vanligare att våldtäktsoffer vågar träda fram och anmäla förövarna. Samtidigt har definitionen av våldtäkt förändrats så att det som tidigare brottsrubricerades som sexuellt utnyttjande i högre grad har börjat registreras som våldtäkt.

– Det är svårt att säga om ökningen är reell eller om den beror på en ökad anmälningsbenägenhet. Klart är dock att det fortfarande är ganska få ungdomar som anmäler sexuella övergrepp, bara omkring tio procent. 90 procent gör det inte, vilket betyder att ökningen av antalet kända offer skulle bli ganska stor om bara attityderna och viljan att anmäla vad man blivit utsatt för ändrades lite grann, säger Carl Göran Svedin, professor i psykiatri som forskar om barn som utsatts för sexuella övergrepp.

Om mörkertalet är 90 procent betyder det att de 71 anmälda barnvåldtäkterna i länet bara är en mindre andel av alla som sker. I själva verket kan det alltså handla om omkring 700 barnvåldtäkter på ett år, bara i Västernorrland.

– Det är illa att så många inte törs berätta och att de inte kan få hjälp i tid. De kan må väldigt dåligt, vara traumatiserade, lida av ångest och självmordstankar. Det kan få allvarliga konsekvenser för deras psykiska hälsa ända upp i vuxen ålder.

Mer läsning

Annons