Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Omskakande men lärorikt att besöka Afrika

/
  • Omskakade men också glada efter resan i Afrika är Nordanstigslärarna, från vänster Barbro Rigardt, Gudrun Franck, Kerstin Wahlman, Karin Fredin, Maud Lööf. Åsa Löf saknas på bilden.

Annons
NORDANSTIG (ST)
Sex lärare i Nordanstig kommer den närmaste tiden att berätta för sina elever om hur skolbarnen i Afrika har det, om aids-döden, svälten men också livsglädjen.
På måndagen var de tillbaka på jobbet. I tre veckor har de besökt Kenya inom ramen för ett projekt som betalas av statliga biståndsorganet Sida.
Efter resan kan de inte se på tillvaron med samma ögon som förr. Vistelsen i Afrika var både spännande, sorglig och omskakande.
Sorgligt att se var, uppger lärarna, fattigdomen, aids som gjort att 30 av 100 barn är föräldralösa i området de besökte, Homa Bay.
Det förekommer månggifte och det är mannen som beslutar om kvinnan ska få använda preventivmedel. Om kvinnan blir änka kan hon "ärvas" av makens bror.
Lärarna hade med sig presenter från Nordanstig. En fotboll jagades av 300 barn, som kämpade om den. Leksaker och andra gåvor medfördes från eleverna i Nordanstig.
Många svälter. En flicka orkade inte vara med i skolan, därför att hon var så hungrig, berättar Kerstin Wahlman, som var drivande för resan.
Hon besökte Kenya för ett år sedan. Ganska snart fick Nordanstig svarsbesök av rektorn för skolan där och för tre veckor sedan var det alltså dags för en ny resa från Nordanstig.
Positivt var livsglädjen och de vänliga människorna. Trots sjukdomar och aids-död var folk glada.
Det här är erfarenheter som bara kan vinnas genom besök på plats och lärarna, som tagit massor av bilder, ska berätta för eleverna för att öka förståelsen för andra. Tanken är också att göra insamlingar för olika hjälpprojekt i Kenya.

Mer läsning

Annons