Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Önskas: Mer av björn, järv och kungsörn

/

Antalet björnar, järvar och kungsörnar bör utökas i länet tycker länsstyrelsen. Runt 200 björnar kan vara lagom enligt ett remissförslag, plus fri expansion för kungsörn och järv.

Annons
Det är en grundlig genomgång av de tre rovdjuren som länsstyrelsen nu presenterar och skickar på remiss till 28 instanser.
Vid fjolårets inventering noterades 140 björnar, men efter statistisk bearbetning har man kommit fram till att det bör röra sig om 159 djur i länet. De är främst lokaliserade i västra Medelpad och Ångermanland. I framtiden menar länsstyrelsen att det kan få finnas mellan 180 och 220 björnar. Det skulle då medföra runt 20 föryngringar per år.
Några större skador på tamdjuren har björn hittills inte åstadkommit i länet och för att förhindra det även fortsättningsvis talas om bidrag för stängsel och skyldighet för djurägare att ha bättre kontroll.
Järvarna är inte många i länet och därför anser länsstyrelsen att de bör få expandera fritt. Detsamma gäller kungsörn, åtminstone 40 årliga häckningar bör länet kunna rymma.

Mer läsning

Annons