Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Opinionen räddade kvar polisen

/
  • Näpo syd uppvaktades med tårta efter beslutet att stationen blir kvar. Näpochef Morgan Norman var glad över det massiva stöd som enheten fått.
  • Bra resultat och brett folkligt stöd fick politikerna att ändra sig. Trots att chefen Morgan Norman suttit med i utredningen som föreslagit annat var han mycket belåten över beslutet i går.
  • Själv utsatt för tre stölder, och van vid snattare i butiken, hälsade köttmästaren Tommy Bylund beskedet med glädje i går.
  • Carola Henriksson, fritidsledare på ungdomsgården och kontaktperson för lokala Brå-gruppen, har otaliga exempel på nyttan av en väl fungerande närpolis.

– Vi har lyssnat väldigt mycket på opinionen, sade Susanne Eberstein (s) polisstyrelsens ordförande, efter beslutet i går att verksamheten ska fortgå som tidigare inom näpo syd. Även om det formellt blir en enhet under Sundsvall.

Annons
Polisstyrelsen lyssnade mera på opinionen än på polisens utredare när det gällde näpo syd. Även det goda resultat som enheten åstadkommit var ett tungt vägande skäl för organisationens fortlevnad.
Glädjen var stor såväl på ungdomsgården, som bland handlare och polisen själv.
Det är viktigt att polisen finns här. Polisen och ungdomarna känner varandra, vi kan ha en dialog om de problem som finns utan att det behöver gå till en anmälan, säger Carola Henriksson, fritidsledare på ungdomsgården och kontaktperson för lokala Brå-gruppen.
Hon berättar om langare som pekats ut och vilda killar som det ordnat sig för. Polisen brukar komma in på ungdomsgården bara för att prata.
Det är tryggare för alla att ha poliser som man känner. De kommer alltid när något händer, säger Carola Henriksson.
I den närbelägna matvaruaffären är beskedet lika välkommet.
Roligt att de blir kvar. Det händer ganska mycket. Vi har snatterier här och personligen har jag blivit drabbad av tre stölder på tre år, säger köttmästaren Tommy Bylund, som ändå inte tror att han är särskilt illa drabbad.
Under hela hösten har Göran Sahlin, ordförande i Njurundaföretagarna, kämpat för att få behålla polisen och samlat in namnlistor som halva Njurunda vid det här laget undertecknat. Han var verkligt nöjd i går över att slitet givit resultat.
Till polisstationen i Kvissleby kom många glada telefonsamtal och till och med en tårta under gårdagen. Näpochef Morgan Norman har suttit med i gruppen som tog fram förslaget till ny organisation med en bemanning med fyra poliser i Njurunda.
Jag tycker det är bra att politikerna tar till sig vad allmänheten tycker, det är ju allmänheten vi arbetar för. Vi försökte få fram den bästa lösningen utifrån de direktiv vi fått. Men jag kan inte säga att jag är besviken över att förslaget inte gick igenom.
Nu blir samtliga tio anställda kvar. Morgan Norman är framför allt nöjd med hur långt man kommit med det brottsförebyggande arbetet och samarbetet med andra intressenter i området.
Men det är mixen av arbetsledning, serivce, utredning, yttre insatser och brottsförebyggande arbete som ger så bra resultat. Den extra fördelen med ett begränsat ansvarsområde är att poliserna blir än mer engagerade och än mer ansvarstagande eftersom man känner de som drabbas. Och de har ett fantastiskt kontaktnät.
Inom näpo syd begås 1 800 brott per år, 1 100 av dem sker inom Njurunda.

Mer läsning

Annons