Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orenat avloppsvatten läckte ut i en månad

Närmare 11 000 kubikmeter orenat avloppsvatten läckte ut i Ljungan från en pumpstation i Ängom förra månaden.
Nu har kommunen polisanmält Mittsverige vatten för miljöbrott.
— Man kan tycka att de borde ha bättre kvalitetsrutiner, säger miljöchefen Stig Johansson.

Annons
Det var den sista januari i år som Mittsverige vatten började renovera sin pumpstation i Ängom. Ett nödvändigt arbete eftersom upprustningsbehovet bedömdes som akut.
Men under tiden som arbetet pågick rann det orenade avloppsvatten rakt ut i Ljungan. Läckaget pågick under nästan en månads tid.
Om vi hade blivit informerade hade påverkan på miljön kunnat minimeras. Nu fick vi inte reda på någonting förrän arbetet var klart, säger Stig Johansson, chef på Sundsvalls kommuns miljökontor.
Enligt hans beräkningar rann sammanlagt 10 816 kubikmeter smutsigt avloppsvatten ut i älven.
En fördel är väl möjligtvis att utsläppet inträffade under den här årstiden. Under sommarhalvåret hade det varit värre. Men samtidigt är ett stort avloppsutsläpp alltid en stötbelastning på miljön.
Stig Johansson igen:
Vi hade kunnat kräva att det här arbetet skulle ha gjorts på en mycket kortare tid. De hade till exempel kunnat köra arbetet i flera skift, kanske dygnet runt. Och med någon typ av slamavskiljare hade de i vart fall kunnat få bort den grövre skiten.
Micael Löfqvist, vd på Mittsverige vatten, medger att det var ett misstag att inte anmäla arbetet till miljökontoret. Enligt honom är förklaringen är att den ansvarige chefen var på Sri Lanka och utförde katastrofarbete.
Samtidigt hävdar Micael Löfqvist, i motsats till Stig Johansson, att utsläppet är relativt litet.
Normalt sett har vi rutiner för sådant här eftersom vi gör femtio sådana här anmälningar per år. Men vi har aldrig råkat utför att det ställs krav på att vi ska arbeta i tvåskift när det gäller byggnationer som det här, säger han.
Enligt Micael Löfqvist är inte heller slamavskiljare vedertagna vid byggnadsarbeten som det i Ängom.
Det är oklart om miljöåklagare Christer Jarlås inlett någon förundersökning rörande misstänkt miljöbrott med anledning av miljökontorets anmälan. Några förhör har i var fall inte hållits ännu.

Mer läsning

Annons