Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Orimligt producera mjölk med dagens låga priser

/
  • - Orimligt att bonden ska betala för att producera mjölk. Därför har vi lagt av, säger Sven-Åke Eriksson. Foto: Eva Andersson

Annons
ILSBO (ST)
För 17 år sedan, när han varit mjölkbonde i tio år, fick han 55 öre mer betalt per mjölkliter än idag. Samtidigt har bondens kostnader ökat; exempelvis dieseln från 1.890 till 7.702 kronor kubiken.
- Ska jag jobba gratis finns ingen anledning att fortsätta, säger Sven-Åke Eriksson, 61, Ilbos siste mjölkbonde som nu sålt de 45 korna.
- När priset per liter mjölk är lägre än buteljerat mineralvatten, är det något sjukt över prispolitiken.
Att samtidigt ha uppåt 16 timmars arbetsdag och aldrig kunna ta semester med frun, gjorde det orimligt att fortsätta. Kroppen har tagit stryk av det hårda arbetet. Knäna är utslitna och han köar för operation.
- Jag känner det som att det varit en enda lång arbetsdag de här åren, säger fru Ulla-Britta.
De betonar att det också varit en glädje med djuren.
- Men vi kan inte betala för att producera mjölk. Man måste agera med hjärnan, inte hjärtat när det gäller ekonomin, säger han.
Som 16-åring började han jobba på stuveri. Arton år gammal började han i skogen. Året därpå blev han och Ulla-Britta föräldrar.
Samtidigt som han byggde upp en ny ladugård på föräldragården, jobbade han på byggen. På gården fanns grisar och kvigor som Ulla-Britta skötte.
Till slut måste han välja; anställd eller egen jordbruksföretagare? Han valde det senare. Byggde ut och byggde ut. Skötte korna. Tidigt uppe, sent i säng.
-På 1980-talet var lönsamheten skaplig, men det har gått utför. Jag är kritisk till att våra företrädare på Lantbrukarnas Riksförbund samt bondekooperationens Milko inte arbetar hårdare för att få ett anständigt avräkningspris på mjölken.
- Du är ju själv lokal LRF-ordförande och kommer med denna kritik?
- Jag blir ofta betraktad som gnällspik för att jag säger vad jag tycker. Effektivisera Milko så att de får färre anställda och färre mejerier!
Milko har 1.300 medlemmar. Antalet mjölkleverantörer i Medelpad var i september 82 (i fjol 88). Motsvarande för Ångermanland är 174 (183) och för Hälsingland 251 (269).
Mjölkleveranserna till Milko har fram till 1 oktober i år minskat med 4,5 procent. Största tappet i Medelpad, minus 8,5 och Hälsingland minus 2,1 procent jämfört med i fjol. Uppgifterna kommer från Lasse Berg på Milko i Östersund.
- Inte att undra på, säger makarna.
Nu satsar de på biffkor med ekologisk inriktning för att hålla markerna öppna. Säger att köttdjuren inte heller är lönsamma.
- Vad ska ni då leva av?
- Vi får EU-stöd. Ulla-Britta har pension och själv funderar jag på att ta ut pension i förtid.
På gården finns 35 mjölkkvigor. De ska betäckas och säljas inför kalvningen.
Att skicka iväg korna var vemodigt, tillstår makarna. Samtidigt har en stor arbetsbörda försvunnit.
- Men jag är orolig för att Sverige, och särskilt Norrland, växer igen om det fortsätter så här, säger Sven-Åke.
Eva Andersson
nyheter@st.nu
0652-24100

Mer läsning

Annons