Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oron finns i cityhandeln

/
  • Niklas Jonsson oroas över minskad försäljning till följd av utbyggnaden i Birsta. Men han är inte orolig för att butiken ska behöva läggas ner.
  • ST igår.
  • Världshuset lär påverkas om Birsta byggs ut de närmaste åren. Trots det tror Maria Frändén på Ejes parfym att cityhandeln har en framtid.

Expansionen i Birsta skapar oro bland handlarna i Sundsvalls centrum. Men trots allt finns en stark tro på framtiden. – Det blir tufft, men jag tror att folk vill ha en levande stadskärna, säger Maria Frändén på Ejes Parfym.

Annons
I går berättade ST om en utredning som beskriver effekterna av en storskalig utbyggnad av handeln i Birsta.
Det teoretiska resultatet visade att shoppingen och dagligvaruhandeln i Stenstaden kommer att påverkas avsevärt. Bland annat väntas ett stort Ica Maxi och en större Konsumbutik dra in 400 miljoner kronor på sikt.
Varje ny butik gör att volymerna minskas för oss. Redan i dag ligger de flesta matbutikerna och snurrar på, det är få som går jättebra, säger Niklas Jonsson, butikschef hos Hemköp.
Just för dagligvaruhandeln spås en minskning av omsättningen med cirka 20 procent i Sundsvalls tätort.
Jag kan inte tänka mig att det blir så stora siffror. Jag är inte orolig för att vi ska behöva lägga ner. Men helt klart kommer vi att tappa försäljning, säger Niklas Jonsson.
Hemköp diskuterar nu att anpassa sortimentet så att det blir mer specialprodukter och fler färskvaror från en bemannad delikatessdisk. En viktig aspekt är också öppettiderna på helgerna.
Ska vi få in kunderna måste vi ha öppet även på helgerna. Vi på Hemköp lockar inga mängder själva, det bygger på att gallerierna är öppna, säger Niklas Jonsson.
På Ejes parfym i Världshuset jobbar Maria Frändén. Även hon tror att Birstaexpansionen kommer att påverka shoppingen i Stenstaden negativt.
Men jag tror att Sundsvallsborna vill hålla ihop och ha en levande stadskärna även i fortsättningen.
Både hon och Niklas Jonsson lovordar satsningarna som nu görs på nya butiksgallerior i centrala Sundsvall. Dessutom lyfts samarbetet mellan handlarna fram.
På stanbolaget gör ett oerhört bra arbete. Sedan tror jag att det behövs fler bostäder i stället för kontor i centrum. På så vis blir det fler personer som är i rörelse, säger Maria Frändén.

Mer läsning

Annons