Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oron för salmonellan fortsätter

/

Sammanlagt nio personer har lämnat tillbaka salmonellasmittat kött till Ica Kvantum i Kvissleby. Och två personer har hört av sig till vårdcentralen efter att ha känt av symptomen av salmonella.

Annons
I en artikel i gårdagens tidning kunde ST berätta att Ica återkallat 8 ton salmonellasmittad fläskkarré. Två personer hade då lämnat tillbaka karré som stämt in på beskrivningen av det smittade köttet. I går hade sammanlagt nio personer lämnat tillbaka fläskkarré till butiken i Kvissleby.
På vårdcentralen i Njurunda har man tagit emot två samtal från personer som tror att de kanske blivit smittade.
En person ringde in då hela familjen var dålig men de skulle avvakta ett tag till. En annan person har varit in och tagit prover men var inte säkert om denne ätit av köttet, säger Eva Biberg, distriktssköterska i Kvissleby.
Symptomen för Salmonella är snarlik de man får vid vanlig magsjuka. Magvärk och diarréer är vanliga och i sällsynta fall kan man bli illamående. Eva Biberg tycker att man ska gå och kontrollera sig om man vet att man ätit av köttet och har symptomen.
Men det går mycket magsjukor hela tiden så vet man att man inte ätit av köttet är det ingen idé att håsa upp sig, säger hon.
För att inte sprida sjukdomen vidare är det noggrann hygien som gäller och helst ska man inte använda samma toalett.
Man ska åtminstone göra rent toaletten ordentligt innan man använder den. Arbetar man inom livsmedelsbranschen ska man inte gå till jobbet, säger Eva Biberg.

Mer läsning

Annons