Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ortoped opererade fel ben

Kirurgen tog fel ben när den då 19-åriga kvinnan skulle opereras. Nu kritiseras läkaren och ansvarig narkossköterska av Socialstyrelsen.

Annons
Händelsen inträffade i januari förra året. Kvinnan hade fått tid på dagvården för att göra en undersökning med hjälp av titthålskirurgi.
Det misstänktes att hon hade en miniskskada.
Före ingreppet träffades den ansvarige läkaren och patienten. Ortopeden ritade en pil på vänster lår som visade var snittet skulle göras.
Därefter transporterades kvinnan till operationssalen. Väl där förväxlades benen eftersom personalen missade att titta var markeringen satt på 19-åringen. I stället kläddes och förbereddes det andra låret.
Någon timme senare uppdagades missen. Då gjordes operationen om, den här gången i rätt ben. Kvinnan fick inga allvarliga skador av den felaktiga operationen.
Efter händelsen gjordes en anmälan enligt Lex Maria. Nu har Socialstyrelsen utrett och riktar kritik mot den ansvarige läkaren och narkossjuksköterskan.
Läkaren kritiseras för att själv inte ha kontrollerat att ingreppet gjordes i rätt knä.
Den sjuksköterska som var med kritiseras för att förberett sig dåligt. Enligt arbetsordningen skulle han ha kontrollerat identiteten, tittat var markeringen satt och sett till att alla handlingar fanns tillgängliga.
Det gjordes inte i det här fallet.
Nu blev markeringen på det rätta benet överklädd. Efteråt har vi utvecklat våra instruktioner så att markeringen ska sitta så när att den syns även efter att patienten är tvättad och klädd, säger Lennart Bengtson, verksamhetschef på ortopedkliniken.
Socialstyrelsen ser på positivt på den interna utredning och de nya rutiner som ortopedkliniken infört.
Vi strävar även efter att ha en rutin där vi läser upp namn, planerat ingrepp och vilken sida som är aktuell för kirurgen. Jag vet inte om det görs 100-procentigt. Till sist är det ändå den opererande läkaren som har ansvaret, säger Lennart Bengtson.

Mer läsning

Annons