Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ortvikens produktion väntas minska med en fjärdedel

/
  • Sundsvall logistikparks prognos för Ortviken de kommande tio åren ser dyster ut. Men SCA delar inte uppfattningen om minskad produktion framöver.

Tunadals sågverk ökar.
Östrand ökar kraftigt.
Men Ortviken minskar med en dryg fjärdedel.
Det visar en prognos från det kommunala bolaget Sundsvall logistikpark AB.

Annons

Medan produktionen på Östrand och Tunadals sågverk förutspås öka ser produktionen på Ortviken ut att minska fram till 2025.

– Vi har valt att göra en något försiktig prognos för Ortviken på grund av tidningsbranschens strukturella nedgång, säger Åke Jonsson, vd på Sundsvall logistikpark.

Sundsvall logistikpark AB har skickat en ansökan om miljötillstånd för logistikparken till mark- och miljödomstolen. I den ingår en miljökonsekvensbeskrivning. Där har man gjort en prognos för volymer av transportgods inom logistikparkens upptagningsområde.

Östrands massafabrik, Tunadals sågverk och Ortvikens pappersbruk ingår.

Enligt prognosen kommer transporterna från Tunadals sågverk öka från 230 000 ton gods under 2015 till 290 000 ton gods 2025.

För Östrand beräknas godstransporterna öka från 524 000 ton i år till 800 000 ton om tio år. Det är en ökning med över 50 procent.

– Utifrån samlade bedömningar tror vi att produktionen kommer att öka för sågverket och för Östrand, och därmed blir det ökade transportvolymer, säger Åke Jonsson.

För Ortviken ser det dystrare ut. Där beräknas produktionen gå ner från 899 000 ton transporterat gods i år till 650 000 ton 2025. Det är en minskning med över 25 procent.

SCA delar inte prognosen för Ortviken.

– Vi har inga planer på att minska produktionen, men vi kan samtidigt inte veta hur produktionen för en fabrik ser ut om tio år. Det beror helt på marknad och våra konkurrensförutsättningar, säger Björn Lyngfelt, informationschef på SCA.

Enligt Sundsvall logistikpark är prognosen medvetet försiktig för Ortviken.

– Det är på grund av tidningsbranschens nedgång. SCA jobbar visserligen med viss framgång med att ersätta den minskade produktionen av tidningspapper med andra produkter, men vi har ändå valt att göra en försiktig prognos. Då riskerar vi inte att i ett senare skede bli kritiserade för alltför optimistiska prognoser, säger Åke Jonsson.

– Logistikparken har legat på en ganska konservativ nivå i sina bedömningar, det är naturligt då det ingår i en miljöprövning. Man vill inte beskyllas för uppblåsta siffror, säger Björn Lyngfelt.

Prognoserna grundar sig bland annat på siffror och samtal mellan Sundsvall logistikpark och SCA. Men enligt Åke Jonsson har SCA inte bekräftat några siffror.

– De säger att de inte kan göra en professionell bedömning så långt fram. Men vi är tvungna att göra det, säger han.

SCA ser flera scenarion för hur Ortvikens produktion kan utvecklas, både öka och minska.

– Mycket spelar in här, tryckpapper som vi håller på med nu går ner. Samtidigt har vi just börjat sälja våra förpackningar och hoppas att de tas emot väl, säger Björn Lyngfelt.

Mer läsning

Annons