Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Osäker framtid för bruksbostäder i Matfors

/
  • Husen ligger nära vatten och natur. På bostadsrättsföreningen Tallskogen vill man att även nästa generation ska kunna bo kvar.

De gamla förmansbostäderna vid bruket i Matfors håller på att förfalla. Länsstyrelsen anser inte att det finns något historiskt värde. Men kommunen håller inte med.

Annons
Matfors äldsta bostadsområde ligger vid det gamla bruket. Där finns Tallskogens bostadsrättsförening med åtta rödmålade hus med sex familjer i varje. Husen byggdes 1919 och var så kallade förmansbostäder intill SCA:s bruk.
En av de boende är Elsa Bergqvist, snart 80 år. Hon flyttade in 1954.
Jag har själv arbetat med gräsklippning och städning på bruket, säger hon.
Det var när hennes man fick anställning på bruket som hon bytte Bölom i Attmar mot Matfors. Många minnen har hon samlat på sig sedan dess.
När isen gick upp så knatade vi ner med tvätten till tjärnen. Det fanns de som tvättade mattor från en brygga där, säger hon och pekar ner mot det spegelblanka vattnet.
Enligt Torbjörn Svaan på länsstyrelsen finns det inget nationellt kulturhistoriskt intresse av den här platsen.
Bostäderna vid bruket är inte speciellt märkvärdiga. Det finns gott om sådana. Däremot kan det ha ett värde på lokal nivå, säger han.
Och kommunen tycker att det är en viktig plats. Peter Sundborg på Sundsvalls museum vill till och med göra området till ett så kallat a-område. Men det finns inga bidrag att söka.
Vi kommer att ställa upp med råd om hantverkare och färg, men det är länsstyrelsen som sköter bidragen. Och jag tror att det går att få bidrag för att bevara det här området, säger han.
Han tycker att bostädernas placering i naturen samt att de är så välbevarade gör att deras kulturhistoriska värde ökar. Torbjörn Svaan tycker inte att husen är välbevarade.
Husen är dragiga och kalla och kostar mycket att värma upp. Ordförande i bostadsrättsföreningen Christine Andersson har en elräkning på 750 kronor i månaden. En tilläggsisolering börjar bli nödvändig.
Det borde finnas ett intresse av att bevara de här husen. Man skulle kunna göra en turistvandring här, precis som man har stadsvandringar i stan, säger hon.
I Västernorrlands län finns 64 platser som blivit skyddade som byggnadsminnen enligt kulturminneslagen. Hälften av dem är hus i stenstan. Bruksbostäderna uppfyller inte kraven.
Torbjörn Svaan tycker det är tråkigt att se husen förfalla, men det är inget som staten kan blanda sig i.
Det här är ju likadant för alla. Om inte jag har råd att underhålla min villa så får jag sälja den eller ta ett lån, säger han.
Han tror inte heller att föreningen kommer att kunna få EU-bidrag.
Det skulle de få om projektet genererar framtida arbetstillfällen eller skapar kapital till Matfors.

Mer läsning

Annons