Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovanligt liten vårflod i år

Den här veckan väntas den stora vårfloden komma i gång. När fjällvärldens snö börjar smälta fylls kraftbolagens vattenmagasin på. Det betyder att de höga elpriserna kan gå ner lite.

Annons
I stora delar av landet har det inte varit någon vårflod att tala om. Vid Medelpadskusten var snösmältningen i praktiken avslutad i mitten av april.
Förhållandevis lite snö i kombination med fint väder ledde till att vattenflödena blev mindre än normalt.
Men i fjällen finns mycket snö.
Mildare väder i kombination med ganska stora nederbördsmängder gör att vårfloden där kommer i gång mot slutet av den här veckan, säger Cristina Edlund, hydrolog vid SMHI.
Det är uppgifter som är intressanta för kraftbolagen. Det är vattnet som finns i fjällen som är av betydelse för elproduktionen.
Bolagen följer noggrant prognoserna från hydrologerna, det vill säga de som arbetar med läran om vattenförhållandena på jorden.
Det är ett viktigt instrument för oss att planera produktionen. Vi har enormt stor nytta av att prognoserna är exakta, säger Torbjörn Tärnhuvud vid Sydkraft.
Om vårfloden kommer tidigare än beräknat har vi inte hunnit tömma magasinen tillräckligt, och om den kommer senare än vi tror riskerar vi att bli stående med bara grus i turbinerna.
Vårfloden från fjällen är lite senare än vad den brukar vara eftersom det varit kalla nätter. Den ser ut att bli något större än normalt, och bolagen räknar med att magasinen snart blir välfyllda.
Priserna på el är ganska höga för årstiden. På den nordiska elbörsen handlade det i går om cirka 30 öre per kilowattimme. Men priserna lär pressas ner en bit i samband med att vattenmagasinen fylls på.
Om nu prognoserna håller.

Mer läsning

Annons