Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överbeläggningar bidrog till tre dödsfall på Sundsvalls sjukhus

/
  • Överbeläggningar och korridorvård i februari bidrog till att tre multisjuka patienter smittades med influensa och sedan avled på Sundsvalls sjukhus.

Överbeläggningar, platsbrist och korridorvård bidrog till att tre patienter avled vid Sundsvall sjukhus.
Nu anmäler landstinget fallen enligt lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Annons

Det handlar om tre kvinnliga patienter i 80-årsåldern som vårdades på Medicinklinikens avdelning 24 på Sundsvalls sjukhus i februari. Patienterna var alla multisjuka och smittades av influensavirus under pågående vård.

"Överbeläggning, platsbrist och korridorvård har ökat risken för smittspridning", står det i anmälan till Ivo. De tre patienterna har sedan avlidit efter en vårdtid på kring två veckor.

– Patienterna var inte smittade när de kom in utan de har fått smittan inneliggande på sjukhuset. Det ökar risken att man smittar mellan varandra om man till exempel vårdas i en korridor där det går både patienter och personal fram och tillbaka. Tyvärr har platsbristen gjort att man har varit tvungen att lägga patienterna i korridoren, säger Thomas Bohlin, chefläkare i Landstinget Västernorrland.

Sjukhusen i länet har under en längre tid haft stora problem med just överbeläggningar och korridorvård, där många i personalen uttryckt en oro för att patientsäkerheten därmed försämras. Den svåra situationen på just medicinkliniken gjorde att 27 överläkare skickade ett brev till Ivo i april där man bland annat skrev att "redan i nuläget bedömer vi att vården av resursskäl inte är medicinskt säker".

Som exempel på hur allvarlig situationen varit kan man nämna att i mitten på juni hade Sundsvalls sjukhus 46 överbeläggningar.

– Det är klart att man blir inte förvånad när man är mitt i den här verksamheten. Det är allvarligt att patienterna inte är infekterade före utan får sin smitta här på sjukhuset. Det här sammanfaller samtidigt med platsbrist och korridorvård. Det är olyckligt och tas på stort allvar, säger Thomas Bohlin.

Kan man säga att de stora problemen med överbeläggningar varit en bidragande orsak till att patienter har avlidit?

– Ja, det kan man nog säga. Det går inte att tolka på ett annat sätt, säger Bohlin.

När händelserna uppmärksammades införde personalen genast besöksförbud och intagningsstopp. En av de viktigaste åtgärderna är enligt Thomas Bohlin att i tid upptäcka patienter som har smittats med influensa och att veta hur man ska hantera den patientgruppen.

Känner du oro inför framtiden?

– I och med att vi har ett upparbetat system med händelseanalyser och åtgärdsförslag så känner jag mig ändå trygg. Och vi jobbar även aktivt med de här frågorna, säger Bohlin.

Mer läsning

Annons