Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överbeläggningar orsakade debatt

/
  • Landstingsstyrelsens ordförande Per Wahlberg (M) fick igenom sin landstingsplan för 2015–2017 efter en lång debatt.

Vårdalliansen fick igenom sin landstingsplan för 2015–2017 i fullmäktige.

Men den spretiga maratondebatten handlade mycket om de stora överbeläggningarna på Sundsvalls sjukhus.

Annons

Landstingsfullmäktige godkände Vårdalliansens landstingsplan efter en allmänpolitisk debatt som tog 6 timmar och 30 minuter. Landstingsstyrelsens ordförande Per Wahlberg (M) tog tillfället i akt att slå sig för bröstet i talarstolen.

– Den som följer den mediala rapporteringen rörande vård och omsorg tycker jag alltför ofta får en felaktigt färgad bild. Jag vågar påstå att Sverige tillhör toppskiktet när det gäller kvalitet och tillgång på kvalificerad vård, säger Per Wahlberg.

Flera politiker tog ändå upp det prekära läget på Sundsvalls sjukhus där ST berättat om rekordhöga siffror med 27 överbeläggningar mellan söndag och måndag.

– Vi kan konstatera att antalet överbeläggningar har ökat och det innebär i sin tur en högre arbetsbelastning på vårdpersonalen genom en försämrad arbetsmiljö, säger oppositionsrådet Elisabet Strömqvist (S).

Hon menade att man bör se över behovet av vårdplatser. Strömqvist pekade även på larmrapporter från facken, vårdpersonal som säger upp sig i protest samt tidigare problem med viten mot sjukhuset på grund av överbeläggningar och hög arbetsbelastning.

– Här kan man blunda och säga att det inte finns någon arbetsrelaterad sjukfrånvaro på sjukhusen. Eller så kan vi sätta fokus på att förbättra arbetsmiljön och även förbättra patientsäkerheten, säger Strömqvist

Per Wahlberg menade att en bidragande orsak till överbeläggningarna var bristen på kommunala korttidsplatser, vilket gör att färdigbehandlade patienter inte kan lämna sjukhuset.

Lars-Gunnar Hultin (V) idkade en viss självkritik mot tidigare beslut som det egna partiet varit med om att fatta i landstinget.

– Vi skulle inte ha avskedat undersköterskor och medicinska sekreterare i den utsträckning som vi gjorde. Det vet vi nu och det vi måste göra i framtiden är att se till att vi får fler undersköterskor och medicinska sekreterare, säger Lars-Gunnar Hultin.

Den böljande debatten sköljde även fram bland rikspolitik, tandvård, kollektivtrafik, regionfrågan, jobbskatteavdrag för att bara nämna ett litet axplock. Till slut antogs även en att-sats från Gun Enquist-Öhman (SJVP) om att instifta ett råd för barns och ungdomar psykiska och fysiska hälsa.

– Det här området förtjänar en större uppmärksamhet, säger Gun Enquist-Öhman.

Mer läsning

Annons