Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överbeläggningar pressar sjukhuset

/
  • – Vi räknar med att det kommer att vara neddragningar (läs av vårdplatser) under en längre tid, säger Rapp., säger Karin Rapp, vårdområdesdirektör med anledning av att sjuhuset har problem med överbeläggningar, stängda vårdplatser och inställda operationer.

Överbeläggningar, stängda vårdplatser, inställda operationer och nya miljonviten.
Trots att semestern är över fortsätter Sundsvalls sjukhus att gå på knäna.
Och ingen lösning är i sikte.

Annons

– Vi har fortsatt neddragna vårdplatser för våra bemanningsmöjligheter har inte ökat utan det är status quo. Vi räknar med att det tar tid innan vi kommer att kunna lösa det, säger Karin Rapp, vårdområdesdirektör opererande vid Landstinget Västernorrland.

Hon berättar att på ortopeden och kirurgin är 10+8 vårdplatser stängda. Ytterligare 10+4 vårdplatser är stängda på medicin och rehab enligt Karin Rapp. Totalt handlar det om 32 vårdplatser, vilket ungefär motsvarar en och en halv vårdavdelning.

– Det är ett ansenligt antal vårdplatser, men samtidigt hade vi en ännu större neddragning i sommar, säger Rapp.

Men efter sommaren ville ni väl återgå till ett normalläge?

– Absolut är det så, säger Rapp.

Läs också: 25 vårdplatser stängda

Bristen på sjuksköterskor är den största orsaken till den pressade situationen.

– Vi arbetar parallellt med rekrytering och för att behålla vår ordinarie personal. Vi vill lösa situationen, men med ett besvärligt bemanningsläge räknar vi med att det kommer att ta tid. Vi kan inte ge några datum, säger Rapp.

Oro finns att färre vårdplatser ska orsaka överbeläggningar och den oron är befogad. På tisdagen drabbades Sundvalls sjukhus av kraftiga överbeläggningar som enligt Vårdförbundet uppgick till 22 stycken. Karin Rapp kan inte bekräfta någon siffra, men säger att det var färre än 24.

– Men det var ett mycket besvärligt läge i går (läs tisdag), säger Karin Rapp.

Hur ser det ut i dag?

– I dag kan vi inte få fram några siffror, eftersom det var problem med servern för det här systemet, säger Karin Rapp.

Den ansträngda situationen tvingar återigen sjukhuset att ställa in operationer. Lägg därtill att Arbetsmiljöverket hotar med ett vite på 1,35 miljoner kronor på grund av att den ansträngda arbetssituationen på medicinkliniken inte har åtgärdats.

Hur ser det ut i Sollefteå och Örnsköldsvik?

– Vi har inga neddragna vårdplatser, men ett väldigt besvärligt bemanningsläge framför allt i Sollefteå men också i Övik, säger Rapp.

Det finns en oro hos personalen att problemen förvandlas till ett konstant krisläge?

– Vi har absolut inte ett konstant krisläge. Vissa perioder har vi ett högt inläggningstryck och vi har väldigt svårt sjuka patienter som kanske blir kvar lite längre än vad man har planerat. Det gör att man får högre beläggning, men det ser inte ut så överallt hela tiden, säger Karin Rapp.

Mer läsning

Annons