Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överklagat beslut om jakträtt på Åstön

Styrelsen för Tynderö Viltvårdsområde vill utesluta två fastigheter från området, eftersom de inte är lämpliga för jakt. Men länsstyrelsen höll inte med och avslog områdets begäran. Det beslutet har viltvårdsområdet nu överklagat i sin tur till länsrätten.

Annons
De två fastigheterna ligger i Lillåkerö på Åstön. Båda är relativt små, med en sammanlagd areal på fem hektar.
Skiftena ligger inte i direkt anslutning till viltvårdsområdet, utan sommarstugor, fast boende och en allmän väg ligger emellan. Det finns ingen möjlighet att skjuta säkert i någon riktning. Med ett kulgevär riskerar man att träffa stugområdet norr om kanalen, eller någon fastighet i Lillåkerö. Marken är alltså inte jaktbar, hävdar Ove Svedin, som överklagat för viltvårdsområdets räkning.
Han finner därför länsstyrelsens beslut att inte uteslutna fastigheterna ur området som märkligt.
Det kanske blir så när man inte varit på platsen och sett hur det ser ut. Man kan inte gå från fastigheterna in på viltvårdsområdet med ett laddat vapen eller en hund som inte är kopplad.
Den ena fastigheten ägs av tre personer bosatta i Stockholm, den andra av två sundsvallsbor.
Ove Svedin anser med stöd av Jägareförbundet Västernorrland att frågan har en principiell betydelse då andra viltvårdsområden kan hamna samma situation, att mindre fastigheter utan direkt angränsning till området, blir anslutna trots att marken inte är jaktbar eller tillför området någonting.
Det är ju små fastigheter där allmänna vägen dessutom går igenom den ena. När kronan en gång i tiden löste in områdena för skjutfältets räkning, avstod bönderna jakträtten. När vi gick igenom ägokartan förra året upptäckte vi i viltvårdsområdet de här fastigheterna som inte har någon naturlig anknytning till området. Då begärde vi att de skulle uteslutas ur området. Det skedde i augusti. Det är märkligt att det ska ta så lång tid för länsstyrelsen att fatta sitt beslut, som vi anser är felaktigt, säger Ove Svedin.

Mer läsning

Annons