Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överläkare: Undersökningen förändrar inget


Barn som föds i vecka 25 tillhör kategorin extremt för tidigt födda.


– För dem är det vanligare med komplikationer och svårigheter av olika slag och matintaget är en relativt vanlig del av det, säger Anette Sjöstedt, överläkare på barnkliniken.

Annons

Prematurer utsätts ofta för mycket sjukvård. Jennifer Lundqvist har vårdats i respirator, hon har haft andningshjälp sedan hon föddes, hon har astmabesvär, sondmatas och är infektionskänslig.

– Generellt kan man säga att sådant kan göra att barnen blir överkänsliga. Att ha en lungsjukdom är inte gynnsamt om man ska komma i gång med att äta. En del får en ovilja mot att stoppa i sig mat. Det blir förknippat med olust. Barn kan också känna en förväntan på sig som gör att de lättare kräks, men det blir ofta bättre under de första två åren.

Jennifer är ett och ett halvt år gammal. Hon signalerar aldrig att hon är hungrig, hon har ingen drivkraft när det gäller att äta och nu vill hennes föräldrar att hon undersöks av en mag- och tarmspecialist.

Anette Sjöstedt säger att förmågan att äta och bearbeta maten mognar successivt hos för tidigt födda barn.

– Mag- och tarmfunktionen ska fungera från munnen till stjärten. Logopeden tittar på munmotoriken och svalget och fungerar transporten sedan från magsäcken och det kommer normal avföring så är det inget hinder i tarmen. Då hjälper det inte att göra exempelvis en skiktröntgen. Det förändrar ingenting. Men tiden, tron och tålamodet måste finnas. Det är ibland svårt som förälder att våga tro på en förbättring, och tillit och stöd, bland annat från sjukvården, är viktig. 

Anette Sjöstedt vill gärna ingjuta hopp i Jennifers föräldrar.

– Har man fortfarande syrgas i den här åldern så är man inte frisk. Men lungfunktionen blir successivt bättre. Man ska inte bara luta sig tillbaka, men möjligheten finns att det ger med sig om man hjälper till, men det kan vara känsligt och svårt och det är viktigt att familjen får mycket stöd.

Mer läsning

Annons