Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överlevde 15 000 volt genom kroppen

En 16-årig pojke fick 15 000 volt genom kroppen när han klättrade upp på en järnvägsvagn, tidigt i söndags morse. Han föll medvetslös från vagnen, men kunde senare själv larma ambulans med sin mobiltelefon. — Han hade änglavakt, säger en läkare på akuten.

Annons
Ofta brukar inte utfallet av sådana här olyckor bli så här bra. Som det ser ut just nu kommer han inte att få några framtida men, men han ska vårdas några dygn till, säger barnläkaren Björn Stjernstedt.
16-åringen har berättat för läkarna att han var på väg hem vid tretiden på natten. Han var inte helt nykter. Han genade över spårområdet, och fick ett infall att klättra upp på en tankvagn.
Troligen kom han då alltför nära högspänningsledningen, och hans kropp genomfors av 15 000 volt.
Han minns inte själva händelsen, och det är inte speciellt förvånande, säger Stjernstedt.
Pojken föll medvetslös till marken från vagnen. Där blev han liggande tills han slutligen orkade plocka fram sin mobiltelefon och ringa 112. Annars vet ingen hur länge han legat oupptäckt på det ensliga banområdet.
Björn Stjernstedt berättar att 16-åringen på måndagen var vaken och klar.
Men han har ont. Han har brännskador av första graden på en hand och båda fötterna, där strömmen gick in och ut. Han slog sig när han föll från vagnen. Vi har sytt honom i nacken, men inget är brutet.
Prover har visat att pojken drabbats av muskelsönderfall på grund av elchocken, och hans blodomlopp är fullt av slaggproduket. Därför blir han kvar under några dygn, medan man ger pojken stora mängder vätska.
Det är för att inte njurarna ska täppas till, säger Björn Stjernstedt.
Kent Bergström är säkerhetsansvarig på Banverkets trafikledning i Ånge. Han menar att pojken måste ha haft extrem tur. Tidigare tragedier visar att den som kommer i kontakt med högspänningsledningar vanligen lemlästas eller bränns till döds.
Det är nästan ofattbart att han klarade sig så bra. Det är fullständigt vansinnigt att klättra på järnvägsvagnar, och dessutom förbjudet. Det är till och med åtalbart, säger Bergström.
Han berättar att spänningen på ledningar ovanför järnvägsspår alltid är påslagen, även på stickspår. Det behövs inte ens att man vidrör ledningen för att få ström i sig, det räcker att man kommer i närheten.
Man kan få en ljusbåge i sig om man befinner sig inom 1,4 meter från ledningen, det är riskområdet, säger han.

Mer läsning

Annons