Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovisst om Navets vakter

/

Ordningsvakterna kan försvinna från Navet den sista augusti.
Då ska projektet utvärderas av kommunen.
– Vi måste väga ekonomin utifrån resultat, säger Gunnar Åberg, säkerhetschef på kommunen.

Annons

Dagbladet berättade i går att många upplever att det blivit tryggare på Navet sedan två ordningsvakter patrullerar i området.

– Det har blivit mycket lugnare och kunderna kommenterar att det är bra att det finns vakter, sa Narinder Pal, som driver Burger time på Navet.

Men den sista augusti kan ordningsvakterna försvinna från Navet.

– Vi tog fram extra pengar till den sista augusti. Sedan ska vi göra en utvärdering och se om det blev rätt resultat, säger Gunnar Åberg.

Betyder det att det kommer att saknas väktare den 1 september?

– Det kan man inte säga. Skulle det visa sig att det blir väldigt otryggt så sätter vi in väktare igen.

Han har inte hunnit bilda sig en uppfattning om hur försöket fungerat ännu, men säger att han fått signaler om att många upplever en ökad trygghet.

– Vi vill naturligtvis att Sundsvall ska vara tryggt. Det är jättefina verksamheter som finns kring Navet och vi vill inte att turister inte ska våga gå in på Kulturmagasinet för att det finns störande människor där.

Har ni fått såna signaler?

– Ja, tidigare var det så.

Ordningsvakterna på Navet har kostat cirka 300 000 kronor under sommarmånaderna. Kommunen köper in väktartjänster även på andra områden i kommunen och totalsumman landar på flera miljoner.

Enligt Gunnar Åberg kommer säkerhetsavdelningen ganska snart att lämna besked om Navet får behålla sina ordningsvakter mer permanent.

– Vi kommer att titta på det på en gång. Vi styr resurserna utifrån hur det ser ut på olika områden. Just nu inför skolstarten sätter vi in extra bemanning eftersom vi vet att det är mycket skadegörelse och klotter. Vi försöker hela tiden ligga jämsides med dem som ställer till det för oss.

Mer läsning

Annons