Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På tre år har 50 orter har fått bredband

I sommar får Stöde, Nedansjö, Lucksta, Alby, Kölsillre, Östavall, Överturingen, Tynderö och Ljustop bredband via Servanet.
I och med det har 50 orter i Sundsvall, Timrå och Ånge kopplats upp men det finns hopp även för orter som kommunerna inte prioriterat.

Annons
Servanet har grävt ner 50 mil kabel och kopplat upp 50 orter som kommunerna i Medelpad prioriterat.
Många hushåll på landet kommer aldrig att bli uppkopplade. Att datatrafiken susar förbi i nergrävda kablar utanför husknuten är ingen garanti för att isolerade hus mellan större samhällen blir uppkopplade. För uppkoppling krävs att det finns både ortsnät och ortssammanbindande nät.
Det går inte att koppla direkt till det ortssammanbindande nätet utan man måste först bygga ett ortsnät, säger Bengt Forslund, informationsansvarig på Servanet.
Endast sex kilometer från Sundsvalls stenstad finns till exempel byarna Sörnacksta och Sidsjö-böle, helt isolerade från allt vad ny teknik heter, trots att kabeln finns några kilometer bort, längs vägen till Matfors.
Nu ger Bengt Forslund litet hopp till de glömda byarna.
Blir det tillräckligt många intresserade så ska vi se vilka möjligheter vi har att bygga ut nätet, men det blir inte i år utan nästa år eller senare, säger Bengt Forslund.
Servanet får ofta samtal från folk som bor mellan Sundsvall och Kovland och mellan Kovland och Indal, men där är utsikterna för tillfället sämre eftersom det inte finns ortsnät.
En anslutning till bredband kostar 7250 kronor och månadskostnad blir från cirka 250 kronor och uppåt beroende på vilken kapacitet man vill ha.
41 större samhällen i Sundsvall, Timrå och Ånge har fått bredband och i år kopplas ytterligare nio orter upp.
2003 fick Essvik, Johannedal, Kovland, Kvissleby, Nolby, Myre, Njurundabommen, Skottsund, Stockvik, Bredsand, Svartvik, Tunadal och Vii bredband. Förra året kopplades Allsta, Ankarsvik, Bergsåker, Birsta, Gustavsberg, Holm, Hovid, Indal, Liden, Matfors, Runsvik, Sundsbruk och Vattjom upp.
I sommar står Stöde, Nedansjö och Lucksta på tur.
I Timrå har Bergeforsen, Stavreviken, Fagervik, Laggarberg, Söråker, Sörberg, Tallnäs, Timrå centrum och Vivsta Industiområde fått bredband och i sommar bygger man bredband i Ljustorp och Tynderö.
I Ånge finns det bredband i Borgsjöbyn, Erikslund, Hallsta, Ljungaverk, Östby och Torpshammar och i år planeras utbyggnad i Alby, Kölsillre, Östavall och Överturingen.
När detta jättearbete, som stöttats av både kommuner och EU, avslutas i sommar, kommer utbyggnaden att fortsätta.
Nu är det upp till oss att bedöma vilka övriga orter som är kommersiellt lönsamma att koppla upp, säger Bengt Forslund.

Mer läsning

Annons