Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PAH-utsläpp ska minskas

/
  • Annika Hannberg är doktor vid Institutet för Miljömedicin. Hon konstaterar att Sundsvall är svårt nedsmutsat av PAH-utsläpp.

Det ska göras fler och bättre undersökningar av PAH-situationen i Sundsvall. Och det kan bli ytterligare sanering av markområden. — Vi hoppas på att halvera utsläppen av PAH inom ett och ett halvt års tid, säger Anders Nilsson, vd för Kubal.

Annons
I går presenterade Institutet för Miljömedicin sin rapport om PAH-situationen i Sundsvall. Det är utsläppen i luften som är den stora boven.
Utsläppen av cancerämnena är mellan fem och tio gånger större i stadsdelen Skönsmon än i andra städer i Sverige. Hur det ser ut i resten av Sundsvall är mer osäkert.
Vi behöver mäta mer och följa upp det här på ett bättre sätt. Det ska vi göra tillsammans med Kubal, säger Sundsvalls kommuns miljöchef Stig Johansson.
Risken att bli sjuk av den förorenade luften på Skönsmon är inte särskilt stor. Utgår går man från miljökvalitetsnormerna som snart ska införas blir det mellan 1,5 och 3,5 cancerfall fler per 100 000 invånare och livsperiod i de utsatta områdena.
Risken för den enskilda individen är inte särskilt stor. Men ser man till hela Sverige skulle det innebära ungefär ett extra cancerfall per år. Och det är ingen bra utveckling, säger doktor Annika Hanberg vid Institutet för Miljömedicin.
Kubal meddelade i går att företaget gjort lovande tester med ny råvara i den så kallade elektrolysprocessen. Till år 2007 tror vd Anders Nilsson att det ska gå att halvera utsläppen.
Saneringen av marken vid Skönsmons förskola genomförs i juli. Det kan även blir fler åtgärder kring förskolorna i området.

Mer läsning

Annons