Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pappa dömd för misshandel av son

Tolvåringen ville inte hälsa på hos pappan. Till sist berättade han för skolkuratorn att pappan slagit honom. I går dömde hovrätten mannen till samhällstjänst för misshandel och att betala skadestånd till sonen.

Annons
Pojkens mamma noterade sommaren 2003 att han hade en rodnad på kinden men det blev ingen diskussion kring hur den uppstått. Men mamman märkte att han inte var pigg på att åka och hälsa på sin pappa.
Det dröjde fram till det tredje besöket hos skolkuratorn, en bit in på hösten, innan han berättade att pappan slagit honom. Enligt pojkens vittnesmål hade pappan varit sur under påsken och givit honom ett knytnävsslag i ansiktet. Andra gången var på sommarlovet när han fick ett slag i ansiktet då han satt och såg på tv. Förutom slagen döms pappan också för att ha greppat sonens arm och ruskat om honom så att blåmärken uppstod.
Målet var först uppe i tingsrätten, där pappan frikändes eftersom de enda uppgifterna kom från sonen och det var för svag bevisning tyckte de tre nämndemännen. Rättens ordförande, tingsfiskal Sonja Ahlgren, ansåg det däremot vara klarlagt att pappan gjort sig skyldig till två fall av misshandel plus ett fall av ringa misshandel, och hon reserverade sig mot frikännandet.
I hovrätten gick fyra ledamöter på tingsfiskalens linje, två jurister och två nämndemän. De fann pojkens uppgifter trovärdiga och ifrågasatte pappans påståenden om att sonen inte ville besöka honom för att han blivit ovän med en kamrat. Den 48-åriga Stödebon dömdes därför för misshandel och ska avtjäna 75 timmars samhällstjänst, om han dömts till fängelse i stället skulle domen varit på två månader. Pappan ska vidare betala skadestånd till sonen för kränkning med 10 000 kronor och 5 000 kronor för sveda och värk.
Men även i hovrätten var en ledamot skiljaktig, hovrättsrådet Karl-Johan Cavallin. Han ansåg att bevisningen var för svag och att pappan därför skulle frikännas.

Mer läsning

Annons