Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Papper av jeans och älgbajs

Papper av jeans, älgbajs och täckbladen runt majskolvarna blir extravaganta kuvert och tjusiga inbjudningar. Gunnar Bergströms handpappersbruk i Svartvik går in på sitt tredje år.

Annons
Små, fyrkantiga, rosa papper med hård struktur och ojämna kanter har fått hjärtan som tryck. Beställningen som ska pryda bröllopsinbjudningarna har tagit många timmar att tillverka, men Gunnar Bergström brinner för sitt hantverk.
Jag vill inte berätta hur lång tid det tar att göra dem, för då tror folk man är galen. Jag hoppas att folk i den här trakten ska lära sig att det finns något som heter papperskonst, säger han.
Han har både arbetat som lärare i bland annat processteknik och på Ortviken, men för tre år sedan tog han steget från de stora maskinerna för att arbeta mer med händerna. I handpappersbruket finns bara mindre maskiner, några är inhandlade på loppis, andra specialbyggen av Gunnar Bergström själv.
I tre år har han arbetat heltid med att göra papper med egna kännetecken.
Det här konceptet, det har jag kommit på. Det kan vara någon annan i världen som håller på med det, man kan aldrig vara säker, men jag har inte träffat någon, säger han.
Han gör allt från grunden. Blå jeans blandas med lakan och träfibrer, eller fibrer från täckbladen kring majskolvarna. Även hår från djur och människor kan vara fina komponenter i receptet. Men cellulosan, som kommer från växtriket, är den viktigaste ingrediensen i tillverkningen.
Bröderna Simon, Anton, Joel och Eddie Wounder är på påsklovsbesök med sin mormor Laila Wallin och får en grundlig genomgång av processen innan det är dags att starta tillverkningen. Gunnar berättar att en av blandningarna som han förberett i baljor har julbockens vänstra ben och älgspillning som grund.
Ett fel som många gör när de provar hemma är att de använder kartong eller tidningspapper. Det är bara mekanisk massa och en massa trycksvärta, säger Gunnar Bergström.
Anton väljer att göra bakgrundspapperet i rött och en bil som mönster på. Han får snabbt grepp på momenten och agerar hjälplärare till sina yngre bröder.
Snart kommer de på att det är mycket roligare än de först trodde. Så tycker de att det blir roligare och roligare och till slut får jag inte ut dem här ifrån, säger Gunnar Bergström med ett leende.

Mer läsning

Annons