Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Parken där leken läker

/
  • Clownen Daff Daff underhöll både barn och vuxna under invigningen av Läkparken.

Med grillning, livemusik och clownen Daff Daff invigdes Sundsvalls sjukhus nya handikappanpassade lekpark "Läkparken".
– Vi tror att lek är något som läker, säger Maria Henning-Mäki, lekterapeut på Sundsvalls länssjukhus.

Annons

Till fanfarer från paradorkestern klippte fem år gamla Oscar Engström bandet, och invigde Sundsvalls sjukhus nya lekpark.

– Det här är jättebra för de som ligger här länge. Och det finns en tydlig tanke bakom hur området är uppbyggt för barn med funktionshinder, säger Oscars pappa Hans Engström.

Oscar Engström har en muskelsjukdom som begränsar hans rörlighet, men på den nya lekparken rullar han fram obehindrat.

Vid grillen står Göran Rödén och delar ut korv till alla som vill ha. Han påpekar också stolt att grillen var hans idé.

– När man umgås med familjen en fin sommardag så är det ju grillen man samlas runt. Därför ville vi väldigt gärna skänka just en grill hit, och sen har det blivit så mycket mer, säger Göran.

Han är delägare på Taxi Drakstaden som är en av de tjugo olika sponsorerna bakom parken. Utan sponsorerna hade parken aldrig varit möjlig, menar Maria Henning-Mäki.

– Sen är vi jätteglada att så många velat hjälpa till. Det är både stora företag, privatpersoner, föreningar, och såklart landstingsfastigheter som stöttat oss, säger hon.

Riktigt klart är arbetet med parken inte än, men nära nog för att inviga, tycker Maria Henning-Mäki.

– Vi ska sätta upp segeltak och en rutschkana, så det är nästan klart. Men vi passade på att inviga nu i alla fall, säger hon.

I Läkparken finns gungor för barn som inte kan sitta ordentligt, rullstolsanpassade bord och en upphöjd sandlåda som rullstolsburna kan leka vid. På önskelistan står även ett lusthus, ett permanent pingisbord och lite annat.

– Det här är en jättebra plats, inte bara för de som ligger på avdelningen, men också för besökare och syskon till de som ligger på neonatalavdelningen, säger Maria Henning-Mäki.

Mer läsning

Annons