Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Parterna har ännu inte kunnat enas

/

Hyresförhandlingarna mellan Mitthem och Hyresgästföreningen har hamnat i ett dödläge.
– Vi har inget nytt möte inbokat, och det känns som vi inte når fram med våra synpunkter, säger hyresförhandlare Conny Säker.

Annons

Mitthems utgångsbud var en hyreshöjning på 2,46 procent för 2015 – ett krav som Hyresgästföreningen anser vara helt orimligt.

– Om man utgår från det ekonomiska läget just nu borde en rimlig ökning kunna ligga på 0,25 procent. Mitthems hyreskrav ligger betydligt högre än övriga landet, menar Conny Säker.

Han har tidigare förhandlat med de kommunala hyresbolagen i övriga distriktet.

– I Timrå och Härnösand hamnade hyreshöjningen på 1,19 respektive 1,25 procent. Detta trots att man där har både mindre kundunderlag och sämre ekonomi än Mitthem, säger han.

Orsaken till hyreshöjningen är att Mitthem behöver pengar för att kunna satsa på fortsatt underhåll av lägenheterna.

– Underhållet har hyresgästerna faktiskt redan betalat för. Ända sedan 2007 har hyrorna höjts samtidigt som kostnaderna minskat maximalt. Men samtidigt har Mitthem skjutit underhållet framför sig, och nu ska man göra allt på en gång. Det blir hyresgästerna som straffas för att pengarna inte förvaltats på ett bra sätt, menar Conny Säker.

Förra året lyckades Mitthem och Hyresgästföreningen inte komma överens. Förhandlingen avgjordes först sedan Hyresmarknadskommittén medlat mellan parterna.

– Med tanke på att vi inte har några fler möten inplanerade, känns det som att risken är väldigt stor för att Mitthem skickar ner handlingarna till Hyresmarknadskommittén i Stockholm igen. Det känns inte som någon bra lösning – vi borde kunna komma överens på hemmaplan, säger Conny Säker.

Det var meningen att hyreshöjningen skulle ha trätt i kraft den 1 januari.

– I och med att det datumet passerat, innebär det att väldigt många nu går omkring och oroar sig och undrar hur det ska bli, och det är väldigt olyckligt, tycker Conny Säker.

Dödläget bekräftas av Mitthems kommunikationschef Birgitta Ulming.

– Läget är i princip oförändrat. Vi har inte kommit vidare, säger hon.

Mer läsning

Annons