Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pass fick för kort datum

Sundsvallskvinna ersätts av RPS - men inte för förstörd resa
I passet skrev polisen 2004 i stället för 2014. Passkontrollanten upptäckte felet vid Inger Dohrman utresa till Cypern och talade om att hon under sin tvåmånadersvistelse där inte kunde göra utflykter till andra länder. Som ersättning ska hon få 500 kronor av RPS.

Annons
Det var i fjol vår när Inger Dohrman från Sundsvall och hennes make besökte Estland som hon uppmärksammades på att hennes pass höll på att rämna. Därför bestämde hon sig för att skaffa ett nytt.
När jag fick det kollade jag passnummer, namn och allt annat. Men tyvärr inte giltighetstiden.
Då paret i oktober for till Cypern fick hon en chock när passkontrollanten på Arlanda upptäckte att hennes pass skulle bli ogiltigt innan hemresan den 22 december. Det fanns ingen tid för att ordna nytt pass men Inger Dohrman fick besked om att hon kunde vända sig till konsulatet i Nicosia för att få hjälp.
Samtidigt fick jag veta att jag inte kunde ta en båt till Egypten eller andra omkringliggande länder under tiden vi var nere, det krävs att passet har minst tre månaders giltighetstid för att det ska vara tillåtet.
Efter framkomsten till Ayia Napa fick så Inger Dohrman ge sig av till Nicosia, men då hon kom fram var konsulatet stängt. Genom hjälp från hotellet där hon bodde ordnades ändå kontakt och det stod klart att hon kunde hänvisa till konsulatet om det skulle uppstå problem vid hemresan.
Men jag kunde ändå inte sova natten innan vi åkte hem av oro för att det skulle bli krångel.
Nu gick hemresan bra och hon har fått ett nytt pass gratis. Fast Inger Dohrman tycker att det var tråkigt med utflykterna som hon tvingades avstå från och att hon inte ens fick ersättning för den dag hon förlorade när hon tvingades åka till Nicosia tycker hon är väl sniket av Rikspolisstyrelsen.
500 kronor är inte mycket att komma med i sammanhanget, jag tycker det är lite snålt.
RPS noterar i sitt beslut att man enligt skadeståndslagen ska ersätta skada som myndigheten vållat genom fel eller försummelse vid myndighetsutövning. Vidare konstaterar man att "Din begäran om ersättning med 1 000 kronor för uteblivna utflykter synes däremot inte avse några kostnader som du faktiskt haft utan snarare en ersättning för minskat rekreationsvärde. Någon sådan ersättning kan dock, enligt Rikspolisstyrelsens bedömning, inte utgå i det här fallet."
RPS beslut går inte att överklaga utan då krävs en ansökan i allmän domstol om stämning mot staten för att få ärendet prövat som tvistemål.

Mer läsning

Annons