Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pastor Gunnar Johansson hoppas att Green frias

/

Gunnar Johansson, pastor i Pingstförsamlingen i Sundsvall, hoppas att den åtalade pingstpastorn Åke Green ska bli friad. Riksåklagarens representant Stefan Johansson pläderade för att han skulle dömas till fängelse för hets mot folkgrupp.

Annons
I en tv-sänd rättegång i Högsta domstolen i går fanns möjlighet att sätta sig in i turerna kring Åke Greens predikan om homosexuella i juli 2003.
Det intressanta med rättegången är att den handlar om yttrandefriheten och religionsfriheten som är grundlagsfästa och det är också vår lag som förbjuder hets mot folkgrupp.
I Åke Greens predikan finns partier som Riksåklagaren anser vara hets mot homosexuella och därmed olagliga och straffbara.
Pastor Gunnar Johansson i Sundsvall vill ge sin kollega på Öland sitt stöd.
Yttrandefriheten och religionsfriheten är båda lika viktiga och bör beaktas. Jag hoppas att Åke Green ska frias, säger han.
Enligt Riksåklagaren är intresset att skydda de homosexuella så starkt att yttrandefriheten kan inskränkas. Riksåklagaren hänvisar också till alla människors lika värde som finns beskrivet i regeringsformen.
Gunnar Johansson anser att Åke Green på sitt sätt har uttryckt hur Bibeln ser på homosexualitet.
Det är inte den homosexuelle som fördöms utan utlevelsen av homosexualitet. I bibliska texter betraktas inte homosexualitet som en större synd än egoism och girighet, säger Gunnar Johansson.
Riksåklagaren menar att om det blir en friande dom kan det få svåröverblickbara följder. Om det är tillåtet att säga att homosexuella är en cancersvulst på hela samhällskroppen så skulle det även kunna sägas om andra grupper som nämns under förklenande former i Bibeln.
Pastorns försvarsadvokat Percy Bratt begärde att högsta domstolen skulle fria Åke Green så som hovrätten gjort. Tingsrätten hade tidigare dömt pastorn till en månads fängelse. En fällande dom skulle ha inskränkande effekter för många religiösa ledare, menade försvarsadvokaten .

Mer läsning

Annons