Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patient tog sitt liv - misstaget anmäls till socialstyrelsen

Den deprimerade patienten lämnades ensam under några minuter på morgonen och hann ta sitt liv. Nu anmäler sjukvården själv det olyckliga misstaget till Socialstyrelsen.

Annons
Patienten väntade på att få gå igenom elbehandling för en djup depression på psykiatriska kliniken i Sundsvall. Väntetiden blev lång, en och en halv vecka, konstaterar ansvarig läkare i anmälan som görs enligt lex Maria.
När det äntligen var dags för behandling skrevs patienten in på vårdavdelning dagen före. En läkare bedömde risken för självmord som stor, men patienten ansågs ändå inte behöva ständig tillsyn.
På morgonen därefter hade anställda kontakt med patienten vid flera tillfällen, både i rummet och korridoren. Men under några minuters ensamhet hann patienten ta sitt liv med en lina från en taklyft.
Alla försök med återupplivning misslyckades.
Klinikledningen förklarar i anmälan att de taklyftar som funnits i vissa vårdrum numera tagits bort. De har använts till äldre psykiskt sjuka patienter och andra svårt sjuka personer. Härefter får de anställda klara sig med mobila lyftanordningar.
Socialstyrelsen ska nu utreda det tragiska dödsfallet och varför patienten inte hade tillräcklig tillsyn.

Mer läsning

Annons