Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patienter körs till Övik – Vårdförbundet: "Jag tror inte befolkningen fattar hur skört det är" -

/
  • Maria Bäckman är irriterad på att det råder ständigt stabsläge när anledning är att för få anställts.

Förra veckan beslutades att patienter ända från södra delarna av Medelpad skulle köras till Sollefteå om det inte var akut. Nu är det till Örnsköldsvik.
Men ambulanspersonal och SOS har ändå kört patienter till länssjukhuset där det råder överbeläggning.

Annons

Fram till klockan 13 på måndagen fanns direktiv att patienterna ska köras till Sollefteå. Då kom beslut att medicinpatienter och de som inte är akutfall ska till Örnsköldsvik.

– Det är överbeläggning på medicinkliniken i Sundsvall så nu gäller Örnsköldsvik fram till nästa vårdplatsmöte, säger Bertil Dunberg, samordnare på ambulansen i Sundsvall.

– Läget är så här, det går inte att göra något åt det. Vi kan inte trolla med knäna och få fram personal och vårdplatser.

Det ständigt rådande stabsläget irriterar Maria Bäckman, ordförande i Vårdförbundet i Västernorrland.

– Jag försökte få ut ett formellt beslut från staben om dirigeringen av ambulanser till Sollefteå, men jag fick inte det. Bara direktivet till ambulansen. Våra medlemmar känner sig inte till freds och vet inte på vilka grunder besluten tagits.

Vårdförbundet kallas inte när det är stabsläge, å andra sidan skulle de tvingas sitta i sådana möten hela tiden eftersom de snarare är regel än undantag.

– Stabsläge ska det vara om Ortviken brinner eller en stor bussolycka, inte stabsläge för att man med berått mod har för lite personal, säger Maria Bäckman.

Förbundets medlemmar inom ambulansen har framfört att det är för få ambulanser på rull.

– Vi har inte de resurser som behövs i länet. Medlemmarna blir pressade för de hamnar i akut skottläge. De ska prioritera, det är ständig brist på kolleger och så ska de se till att ingen patient kommer till skada.

Hon påpekar också att det inte ens alltid finns tid för personalen att äta och gå på toaletten.

– Patienterna säger att de är nöjda med vården men det sker på bekostnad av hälsan för dem som arbetar.

Men det finns ingen lag som säger att man måste arbeta inom vårdyrket, konstaterar Maria Bäckman, och de som väljer att fortsätta söker sig till Norge eller bemanningsbolag för att få bättre förhållanden.

– Landstinget anställer för lite resurser och har för lite ambulanser i gång. Jag tror inte befolkningen fattar hur skört det är. Men huvudmannen organiserar som man tycker.

Mer läsning

Annons