Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patienternas säkerhet hotad – "Det tas större risker än någonsin"

Sjuksköterskebrist och bristen på vårdplatser hotar patientsäkerheten på Sundvalls sjukhus. Det slogs fast i en riskanalys som gjordes inför sommaren.
Felprioriteringar, misstag, smittspridning och risk för dödsfall när platserna inte räcker till inom intensivvården befaras bli konsekvenserna.

Annons

Ett 30-tal verksamhetschefer, enhetschefer, överläkare och sjuksköterskor står bakom en riskanalys som gjorts på uppdrag av förvaltningschefen Margaretha Berglund Rödén.

Antalet vårdplatser befarades minska med 35 procent under sommaren och perioden mellan den 22 juni och 23 augusti ansågs se "extra problematisk" ut.

– Det tas större risker än någonsin, konstateras det i rapporten.

Totalt identifierades 36 risker, varav 26 anses kunna få allvarliga konsekvenser vilket är fler än tidigare år. Värst bedömdes läget vara på medicinkliniken.

Möjliga scenarion är enligt rapporten att den höga belastningen resulterar i felprioriteringar, att fel patienter skickas hem från akutmottagningen och att det brister i övervakningen. På medicinavdelningarna befaras det kunna ske misstag som leder till vårdskador. Ständiga överbeläggningar anses också kunna öka smittspridningen.

På strokeenheten oroade man sig inför sommaren över att stängda rehabplatser kan innebär att patienter skickas hem trots att de är i dåligt skick och att så kallade "rädda hjärnan-patienter" inte kan få vård på rätt avdelning av specialutbildad personal. På ortopeden befarade man att vårdtiderna kan bli allt för korta och på förlossningen oroade man sig över att omhändertagandet och stödet, exempelvis vid amning, kan bli sämre.

Intensivvårdspersonalen befarade att sjuksköterskebristen och det begränsade antalet vårdplatser kan resultera i försämrad vårdkvalité samt att transporterna till andra sjukhus kan resultera i dödsfall.

Mer läsning

Annons