Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patrik måste betala för livsviktig operation

/
  • 24-årige Patrik Mossberg lider av en ovanlig hjärnsjukdom och vännen Eva Gunnersen startade en insamling till den livsviktiga operationen när Försäkringskassans regler satte käppar i hjulet.
  • Den komplicerade hjärnoperationen kommer att bli av i slutet av april i Tyskland. Då ska flera nya blodkärl i Patriks hjärna skapas.
  • Vännen Eva Gunnersen startade en insamling via Facebook som nu har drygt 216 000 kronor på kontot.
  • Förutom fiske så är Patrik stort Timrå IK-fan och gillar att trolla. Insamlingen har fått draghjälp av Tobbe Trollkarl som både har skänkt pengar och spridit budskapet om Patriks situation.
  • Patrik Mossberg är tacksam över den hjälp han fått från både kända och okända personer i hela landet som skänkt pengar till hans operation.
  • Patrik Mossberg får inte jobba eftersom stress och tunga lyft kan orsaka blodproppar i hjärnan.

Sjukdomen i 24-årige Patrik Mossbergs hjärna gör att kärlen förtjockas. Om han inte opereras riskerar han att dö.
Men Försäkringskassans regler gör att Patrik själv måste lägga ut hundratusentals kronor i förskott för att få operationen gjord. Pengar som han inte har.

Annons

Sundsvallsbon Patrik Mossberg är Timråsupporter, älskar att fiska och trolla. Tidigare arbetade han som snickare, men nu är sjukskriven sedan ett år tillbaka.

– Jag har ständig huvudvärk och har haft det i nästan två års tid. Jag får inte jobba, för jag får inte utsättas för stress och får inte lyfta tunga saker, säger Patrik.

Den 27 juni förra året upptäckte han att något inte stämde.

– Jag tappade talet, jag sluddrade när jag talade, orden kom inte fram. Jag tappade saker, händerna och armarna domnade. Och händerna bara öppnades när jag höll i någonting, säger han.

På akuten trodde läkarna först att Patrik drabbats av en stroke och gjorde en kontraströntgen av hjärnan. Efter ytterligare undersökningar i Umeå konstaterades det att Patrik lider av den ovanliga sjukdomen Moyamoya. Den gör att väggarna i hjärnans blodkärl förtjockas samtidigt som nya kärl bildas och risken för proppar är stor. Om inte en bypassoperation genomförs i hjärnan i tid kan Patrik dö.

Eftersom sjukdomen är så ovanlig och främst drabbar unga tjejer i Asien så görs det i Sverige bara tre, fyra operationer per år. I Tyskland finns den bästa kompetensen i Europa, men sjukhuset i Tyskland kräver hälften av kostnaderna, 180 000 kronor, i förskottsbetalning. Och Försäkringskassan betalar inte ut pengar förrän efteråt. Patrik tvingas alltså själv att lägga ut pengarna.

– Jag är säkerligen inte den första och inte den sista som råkar ut för det här. Jag gick i tankarna om att behöva sälja lägenheten för att få ihop pengarna, säger Patrik.

Det var då vännen Eva Gunnersen trädde in. Hon startade en insamling via Facebook och efter bara ett par dagar hade det skänkts 130 000 kronor till Patriks operation. Idag är insamlingen uppe i 216 000 kronor, det räcker till förskottsbetalningen.

– Nu blir Patrik opererad i alla fall och det är tack vare att folk har haft en så enorm vilja att ställa upp och hjälpa till med det här, säger Eva.

Hon tycker att det är orimligt att en svårt sjuk person ska behöva dra ett så stort ekonomiskt lass eftersom Försäkringskassan ändå kommer att betala för operationen i efterhand när ett kvitto kan redovisas.

– I framtiden så hoppas jag verkligen att lagstiftningen ändras för det är ju självklart att vårdgivaren ska få betalt direkt av Försäkringskassan och lämna patienten utanför, säger hon.

– Jag är oerhört tacksam för alla som har ställt upp och vill hjälpa mig med det här. Det är både personer jag känner och de som jag inte har någon aning om alls vilka det är som skänkt pengar, säger Patrik.

När Försäkringskassans pengar kommer ska de sättas tillbaka på kontot och användas till bland annat forskning kring Moyamoya och cancer.

– Vi har bestämt att vi ska göra en jättefin avslutning på det här. Det kommer att bli en träff någonstans i Sundsvall och pengarna ska doneras, en happening, säger Eva.

I slutet av april är det dags. Under onsdagen gick Patrik och Eva till banken för att göra den första delbetalningen och boka flygbiljetterna. Fortfarande lider han av domningar, trötthet och har ibland problem med talet och han ser fram emot operationen.

– Jag vill komma tillbaka och börja leva igen.

Mer läsning